Cei mai buni programatori din ţară sunt formaţi la Cluj. Concursul la care au participat 1.200 de studenţi a fost câştigat de o universitate din capitala Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii şi masteranzii clujeni de la UTCN s-au clasat pe locul I în topul Challenges for Programmers. FOTO: Adevărul
Studenţii şi masteranzii clujeni de la UTCN s-au clasat pe locul I în topul Challenges for Programmers. FOTO: Adevărul

Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj s-au clasat pe primul loc la un concurs naţional de programare care a reunit 1.220 de tineri de la instituţii de învăţământ din toată ţara. Pe locurile următoare s-au clasat Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Academia de Studii Economice din capitala. Concursul „Challenges for Programmers” a evaluat cunoştinţele tinerilor pe tehnologii de C++, OOP şi Baze de date.

Concursul „Challenges for Programmers” a fost organizat de divizia de recrutare a Pentalog, este o companie de servicii IT prezentă în 5 ţări din Europa şi Asia şi  a evaluat cunoştinţele tinerilor pe tehnologii de C++, OOP şi Baze de date. Concursul a fost organizat online, în perioada 18 noiembrie – 09 decembrie 2013,   la nivel naţional, pe platforma testeitonline.ro. Participantii au fost studenţi şi masteranzi de la facultatile de IT&C din ţară. Probele au constat în 3 teste cu întrebări orientate atât teoretic, cât şi practic, având dificultate progresiva şi timp limită de rezolvare. 

Universitatea Tehnică din Cluj, cei mai buni studenţi

Toate testele din competitie au avut o dificultate progresiva. Ultimele intrebari au fost rezervate pentru cei mai buni, care si-au imbogatit cunostintele si prin studiu suplimentar sau practică. Doar 8 partiipanti au obtinut rezultatul maxim. Pentru a numi cei trei castigatori, se va organiza prin urmare o etapa de departajare in cel mai scurt timp. Topul Universităţilor a luat în calcul media obţinută în concurs de către participanţii fiecarui centru universitar. Din top au fost excluse Universităţile cu mai putin de 30 de participanţi. Din cei 1220 de participanţi din toată ţara, doar 8 au obtinut scorul maxim de 20/20. 

Top 10 cele mai bune universităţi care produc specialişti IT în România:

1. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

2. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

3. Academia de Studii Economice din Bucureşti

4. Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca

5. Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

6. Universitatea "Politehnică" din Timişoara

7. Universitatea "Politehnică" din Bucureşti

8. Universitatea din Bucureşti

9. Universitatea "Transilvania" din Braşov

10. Universitatea din Piteşti

“Cei mai buni absolvenţi din Ardeal vin la noi”

“Cred că această recunoaştere şi aceste performanţe vin din istoricul universităţii unde întotdeauna s-a făcut şcoală serioasă. În al doilea rând, într-o formă sau alta s-a reuşit o anumită continuitate în punerea accentului pe calitatea învăţământului. Avem şi noi probleme, dar am reuşit să ţinem un anumit nivel de calitate. Acesta este factorul esenţial în discuţie. Accentul pe calitate a fost o constantă a Clujului pe zona de IT, atutomatică şi calculatoare. Al 3-lea aspect este faptul că în Cluj există peste 800 firme de IT: firmele au venit în Cluj pentru că au absolvenţi buni, dar şi absolvenţii buni au venit la Cluj pentru că sunt locuri bine plătite. Cei mai buni absolvenţi de liceu cu cunoştinţe reale din tot Ardealul vin la Facultatea noastră. Şi anul acesta am avut o admitere foarte bună. Ultimul intrat la Automatică şi Calculatoare a avut în jur de 8,50. Am avut 450 de locuri la buget şi 150 la taxă – adică 600 de noi studenţi. Suntem la dimensiune ca Facultatea  de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. Am crescut oarecum forţaţi de piaţă, am avut acum 1 an întâlnire cu firmele de IT şi ne-au zis: << dacă voi produceţi un număr dublu de specialişti noi luăm pe toţi>>. Avem însă probleme legate de spaţii şi de personal. Un asistent tânăr câştigă 1.200 de lei, iar dacă merge peste drum câştigă de 4 ori mai mult. În acest context, trebuie găsite tot felul de forme de a-i ţine aici pentru că avem nevoie de specialişti. Sunt profesori serioşi care au contracte de cercetare la care sunt folosite cadrele didactice tinere, aşa mai reuşim să îi mai ţinem cu salarii rezonabile”, a declarat pentru Adevărul  Liviu Miclea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN.

 Avem şi noi probleme, dar am reuşit să ţinem un anumit nivel de calitate. Acesta este factorul esenţial în discuţie. Accentul pe calitate a fost o constantă a Clujului pe zona de IT, atutomatică şi calculatoare. Al 3-lea aspect este faptul că în Cluj există peste 800 firme de IT: firmele au venit în Cluj pentru că au absolvenţi buni, dar şi absolvenţii buni au venit la Cluj pentru că sunt locuri bine plătite. Cei mai buni absolvenţi de liceu cu cunoştinţe reale din tot Ardealul vin la Facultatea noastră. 

 Liviu Miclea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN

Cele mai bune rezultate

Cele mai bune rezultate s-au obtinut in cadrul probei OOP, in care 97% dintre inscrisi au raspuns corect la peste jumatate din intrebarile testului respectiv. Topul primelor 3 universitati de la aceasta sectiune a fost dominat de prezenta celor 2 centre din Cluj: Universitatea Tehnica urmata de Universitatea "Babes-Bolyai". Locul 3 a fost ocupat de Universitatea "Politehnica" din Timisoara. In urma acestei competitii, 20 de participanti au castigat cate un premiu surpriza sub forma unui voucher de cumparaturi (http://blog.people-centric.ro/?p=10845). Pentru studentii din Iasi, Stud Pass Club a anuntat la final oferirea a trei carduri StudPass. In perioada urmatoare, vor fi facute publice atat primele cele mai dificile intrebari din competitie, cat si numele celor 3 castigatori ai unei tablete Samsung Galaxy Tab2.

Carte de vizită Pentalog

Organizatorul concursului, Pentalog, este o companie de servicii IT prezentă în 5 ţări din Europa şi Asia, lider european pentru serviciile de consultanta si inginerie software pe piata francofona.  În 2012, Pentalog a realizat o cifră de afaceri de 24 milioane de €. Prin intermediul celor 800 de angajati, Pentalog ofera clientilor sai servicii IT personalizate pentru fiecare din cele 3 linii de business : sisteme informatice si cloud computing, sisteme embedded şi mobility, la cele mai înalte standarde de calitate, pentru clienti din Franta, Germania, Austria, Elvetia, Belgia, USA, Romania si nu numai. 

Citeşte şi 

VIDEO O maşină de Formula 1 a fost construită la Universitatea Tehnică din Cluj

VIDEO Infotech 2013, un târg unde studenţii de la UTCN se pot angaja la mari companii din domeniul tehnic

UTCN a luat trei medalii de aur la Salonul internaţional de invenţii de la Bruxellels

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite