Ce se întâmplă cu „Alianţa Vestului” după ce trei din cei patru primari aliaţi au fost schimbaţi. Anunţul făcut de Emil Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Alianţa Vestului” a fost formată în 2018 şi cuprinde patru mari oraşe din Vest: Cluj, Oradea, Timişoara şi Arad. Toate cele patru oraşe aveau pe atunci primari liberali, dar între timp Timişoara a fost cucerită de USR.

În 2018, când s-au pus bazele alianţei, Clujul era condus de Emil Boc, Oradea de Ioan Bolojan, în timp ce primar al Timişoarei era Nicolae Robu, iar în Aradul vecin, Gheorghe Falcă. Toţi cei patru primari erau membri PNL, ceea ce a facilitat acţiounea comună.

Pe atunci, cei patru au anunţat că iniţiativa lor are la bază intenţia de a atrage mai facil în regiune fondurilor europene şi investitorii privaţi, dar şi pentru descentralizare. Numai că după alegerile din 27 septembrie, PNL a pierdut Timişoara, odată cu victoria lui Dominic Fritz, de la USR Plus. Totodată, dintre cei patru primari care semnau actele alianţei, în funcţie a mai rămas doar Emil Boc, deşi Bolojan a fost înlocuit la Oradea cu Florin Birta, iar Călin Bibarţ i-a luat locul lui Falcă la Arad.

Boc pariază în continuare pe „Alianţa Vestului”

Edilul clujean e convins că „Alianţa Vestului” va continua să funcţioneze, cu atât mai mult cu cât trei dintre cele patru oraşe au primari PNL. 

„Nu este vorba despre persoane, ci despre insituţii. Eu colaborez cu oricine, mai ales cu oraşe aşa importante. Am atras deja 1 miliard de euro pentru modernizarea şi electrificarea căii ferate Bihor - Cluj, proiect în care este cuprins şi pasajul de la Tăietura Turcului, am mişcat Autostrada Transilvania, tocmai s-a semnat contractul pentru 30 de km între Nădăşel şi Zimbor. Mai sunt câteva lucruri la care lucrăm acum, digital inovation hub. Nu toată ziua ieşim să ne batem cu pumnii în piept", a declarat Boc, la ZIUA LIVE. El a reafirmat faptul că iniţiativa reprezintă un succes.

Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au constituit în 8 decembrie 2018 „Alianţa Vestului”, parteneriat menit să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.  cele patru oraşe este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, precum şi un pachet de facilităţi oferite agenţilor economici, dar şi să susţină parteneriatele între universităţi şi mediul de afaceri şi administraţia publică locală. 

Primarii celor patru oraşe au subliniat atunci că vor acţiona concertat în vederea următorului exerciţiu financiar al UE (2021-2027), pentru a atinge câteva obiective comune, în special în domeniul infrastructurii, printre care construcţia de autostrăzi, căi ferate de mare viteză, dar şi construcţia unor drumuri de legătură cu zonele metropolitane.

La scurt timp de la constituirea „Alianţei Vestului”,  Bucureştiul, Braşovul şi Constanţa au format o axă de dezvoltare care are la bază aceleaşi principii ca „Alianţa Vestului”. 

Vă mai recomandăm

Primele măsuri luate de „Alianţa Vestului”. Beneficiile de care vor avea parte locuitorii celor patru mari oraşe

DOCUMENT A fost înfiinţată Alianţa Vestului. Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj – Napoca se asociază ca să atragă bani europeni pentru proiecte majore

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite