Cât de tare a fost muzica la Untold 2016. Răspunsul care-i va nemulţumi pe clujenii enervaţi de zgomot. Scooter, la fel de gălăgios ca Holograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armin van Buuren, Tiesto, Scooter  şi ceilalţi artişti prezenţi la Untold 2016 au fost aplaudaţi de 300.000 spectatori în cele patru zile ale festivalului, dar au enervat câteva sute de clujeni, nemulţumiţi de zgomotul puternic. Cele două instituţii care au măsurat nivelul gălăgiei produse de festival au concuzii diferite: una dintre ele spune că se încalcă legea, alta că se respectă.

Untold 2016 a reuşit, pe lângă faptul de a fi şi la ediţia aceasta un eveniment de succes, cu o audienţă generală în cele patru zile de festival de 300.000 de persoane, să-i nemulţumească pe clujenii care locuiesc în zonele unde s-a desfăşurat evenimentul, Parcul Central, Cluj Arena şi Sala Polivalentă. Practic, festivalul a fost amplasat foarte aproape de centrul oraşului, dar şi de două cartiere importante Mănăştur şi Grigorescu. Situaţia întâlnită şi anul trecut la primia ediţie l-a determinat pe subprefectul Györke Zoltán să înfiinţeze o comisie care să analizeze în ce măsura zgomotul produs de festival depăşeşte limitele legale şi să propună măsuri de reintrare în legalitate. 

Măsurători la concertul Scooter 

Astfel, cele două instituţii abilitate să facă măsurători sonometrice, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică au intrat în acţiune pe data de 5 august, în a doua zi de festival. Măsurătorile au fost realizate pe strada Cişmigiu, aflată în apropierea Parcului Central (vezi foto).  Ambele instituţii au măsurat nivelul zgomotului pe 5 august, la ora 16.00 şi la ora 22.00, în acelaşi loc, pe strada Cişmigiu. Dacă la ora 16.00, programul festivalului abia începuse, la ora 22.00 pe scena de pe Cluj Arena concerta Scooter, urmat de DJ-ul Dannis, iar pe scena din Parcul Mare a urcat Akua Naru. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului a obţinut următoarele valori medii ale măsurătorilor, conform subprefectului Györke Zoltán: 71,1 decibeli la ora 16.00 respectiv 76,5 decibeli la ora 22.00. 

În raportul Agenţiei de Mediu se arată că limitele maxime admise sunt: 45 decibeli respectiv 55 decibeli. În document se arată că limitele sunt prevăzute de norma privind acustica urbană STAS 10009 din 1988 şi de Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.  Ordinul prevede că limita maximă admisă pe timpul zilei este de 55 decibeli, iar noaptea de 45 decibeli. 

Ce spune Legea 

Ordinul 119/2014 citat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj prevede la articolul 16:

(1) Dimensionarea zonelor de protecţie sanitară se va face în aşa fel încât în teritoriile protejate vor fi asigurate şi respectate valorile-limită ale indicatorilor de zgomot, dupa cum urmează: 

a) în perioada zilei, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (AeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 55 decibeli şi curba de zgomot Cz 50; 

b) în perioada nopţii, între orele 23,00-7,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 45 decibeli şi, respectiv, curba de zgomot Cz 40. 

(2) Pentru locuinţe, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), masurat în timpul zilei, în interiorul camerei cu ferestrele închise, nu trebuie să depaseasca 35 decibeli (A) şi, respectiv, curba de zgomot Cz 30. În timpul nopţii (orele 23,00-7,00), nivelul de zgomot LAeqT nu trebuie sa depaseasca 30 decibeli şi, respectiv, curba Cz 25”.

cluj


Zgomotul a fost măsurat de pe strada Cişmigiu (arătată în chenarul negru)

 

Nu s-a măsurat nivelul gălăgiei din locuinţe

Subprefectul susţine că la Prefectură au venit, anul acesta, două petiţii privind Untold legate atât de zgomot, cât şi de alte aspecte legale. “O doamnă  de pe strada Devei a solicitat măsurători sonometrice în locuinţă, însă inspectorii DSP nu a găsit-o la domiciliu pentru a putea face măsurătorile. Astfel, că nu avem măsurători din locuinţe. Legat de celelalte încălcări ale legii, am cerut un punct de vedere de la Primăria Cluj-Napoca, Poliţie şi alte instituţii”, susţine subprefectul. 

Direcţia de Sănătate Publică: “nu sunt depăşite valorile maxime”

Rezultatele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) relevă un nivel de zgomot apropiat: 65,8 decibeli la ora 16.00, respectiv 76,1 decibeli la ora 22.00. Ceea ce este interesant este faptul că raportul DSP arată că “nivelurile de zgomot nu relevă depăşiri ale valorilor maxime admise conform standardului 10009-88”.

Standarul 1009-88 este de fapt STAS 1009-88 invocat şi de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Actul prevede: 

“Pentru străzi de categorie tehnică II, de legătură, valoarea maximă admisibilă pentru nivelul de presiune sonoră, continuu, echivalent, exterior pe străzi, măsurată la bordura trotuarului ce mărgineşte partea carosabilă, este de 70 decibeli(A).

Pentru străzi de categorie tehnică I, magistrală, valoarea maximă admisibilă pentru nivelul de presiune sonoră, continuu, echivalent, exterior pe străzi, măsurată la bordura trotuarului ce mărgineşte partea carosabilă, este de 75 – 85 dB(A).”

Cu toate acestea norma mai prevede că este admisibil un nivel de presiune care să depăşească aceste limite, dacă se înregistrează momentan, în condiţiile în care media rămâne sub limitele impuse.

Primele măsurători s-au făcut în luna septembrie, pe data de 3, la un concert Holograf care a avut loc în Piaţa Unirii. Agenţia de Mediu a dat valori între 64,8 decibeli şi 89,4 decibeli în puncte diferite ale Pieţei Unirii, arătând că se depăşeşte limita admisibilă pentru pieţe. În acelaşi timp, DSP a măsurat valori între 65,7 şi 89,7 decibeli, concluzionând că nivelurile de zgomot echivalent continuu măsurate nu relevă depăşiri ale valorilor maxime admise în niciunul dintre punctele măsurate”,

Györke Zoltán, subprefect 

Scooter şi Holograf, acelaşi nivel de zgomot

Subprefectul  Györke Zoltán nu înţelege de unde aceste diferenţe de rezultat: “cu aceeaşi situaţie ne-am confruntat şi anul trecut”. Directorul medical al DSP, Mihai Moisescu, nu a răspus la telefon pentru a da detalii. 

 Subprefectul, constatând numărul mare de petiţii înaintate la Prefectură după prima ediţie a Untold, a înfiinţat comisia pentru analizarea nivelului de zgomot şi s-au făcut primele măsurători. “Nu am putut face măsurători la Untold, pentru că cele mai multe sesizări le-am primit după festival. Primele măsurători s-au făcut în luna septembrie, pe data de 3, la un concert Holograf care a avut loc în Piaţa Unirii. Agenţia de Mediu a dat valori între 64,8 decibeli şi 89,4 decibeli în puncte diferite ale Pieţei Unirii, arătând că se depăşeşte limita admisibilă pentru pieţe. În acelaşi timp, DSP a măsurat valori între 65,7 şi 89,7 decibeli, concluzionând că nivelurile de zgomot echivalent continuu măsurate nu relevă depăşiri ale valorilor maxime admise în niciunul dintre punctele măsurate”, susţine subprefectul. 

Practic, nivelul de zgomot la un concert Holograf din Piaţa Unirii, locul din oraş unde se ţin majoritatea concertelor organizate de Primărie, este similar cu nivelul de zgomot produs de un concert Scooter la Untold. Diferenţa este, într-adevăr, că festivalul Untold ţine până la primele ore ale dimineţii, în timp ce în Piaţa Unirii, concertele se termină la ora 23.00.    

Comisia condusă de Györke nu a propus anul trecut măsuri de sancţionare, dar subprefectul susţine că săptămâna viitoare se va întruni din nou pentru “a clarifica situaţia, să vedem dacă se încalcă sau nu legislaţia. În măsura în care Prefectura are competenţe în acest sens vom propune măsuri. De asemenea, dacă se încalcă legea vom propune instituţiilor care au măsurat zgomotul să dea sancţiunile prevăzute de lege”. 

Citeşte şi

Câte milioane de euro au cheltuit spectatorii la Untold Festival. Zece beri, media zilnică pentru fiecare participant

Culisele finanţării cu 6 milioane de euro a Festivalului Untold: „Ne-am dorit să nu mai planeze niciun fel de suspiciune“

FOTO VIDEO Cum se distrează românii pe celebra piesă a lui Scooter „How much is the fish“

FOTO Festivalul Untold, prin ochii tinerilor ajunşi la Cluj: „Zici că nu eşti în România“. Cum se obţine certificatul de transilvănean

FOTO VIDEO Hardwell şi Scooter urcă pe scena Untold 2016. Secvenţe electrizante din prima seară şi programul de vineri

Ieşire pe Facebook a unui politician cunoscut în Cluj: „La Untold se vehiculează invocarea AntiHristului şi colectarea energiei malefice“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite