Buget local record pentru un oraş din România. Ce va face primăria cu aproape o jumătate de miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul se transformă într-un adevărat şantier după ce vor începe şi lucrările la metrou. FOTO Octavia Heta
Clujul se transformă într-un adevărat şantier după ce vor începe şi lucrările la metrou. FOTO Octavia Heta

Creşterea economică susţinută de investiţiile străine şi de fondurile europene, dar şi impozitele plătite de localnici au adus la bugetul general al Primăriei Cluj-Napoca sume importante. În acest an, bugetul local a ajuns la aproape 435 de milioane de euro, al doilea după Bucureşti.

Primăria Cluj-Napoca are şi în 2022 cel mai mare buget general dintre toate oraşele României, cu excepţia Bucureştiului. În acest an, un bugetul Clujului este unul record şi ajunge peste două miliarde de lei - 2.148.607.224 lei, echivalentul a 434.483.393 euro.

Pentru acest an, conform primarului Emil Boc, principalele obiective rămân atragerea de fonduri europene şi digitalizarea, iar cele mai importante proiecte ţin de construcţia unor poduri, modernizări de străzi, construcţia unor corpuri de clădire pentru şcoli, parcuri, terenuri sportive şi proiecte park & ride la intrarea în oraş. Un astfel de proiect park & ride ar urma să demareze în estul oraşului, chiar lângă aeroport, pentru ca cei care vin cu maşina în oraş să aibă o alternativă pentru parcare şi să utilizeze mijloacele de transport în comun, ajutând la decongestionarea traficului infernal din Cluj.

„Avem prognoza unei creşteri de peste 10% a veniturilor proprii şi de peste 12% a cotei defalcate din impozitul pe venit. Asta arată că oraşul «respiră» din punct de vedere economic, merge în direcţia corectă”, a punctat primarul Emil Boc. Fostul premier mai spune că cele mai importante proiecte ale anului 2022 sunt însă organizarea de licitaţii pentru realizarea metroului şi a centurii metropolitane, care vor fi realizate cu fonduri europene şi de la bugetul local.

Principale proiecte ale Clujului

Începută încă din 2021, modernizarea Bulevardului 21 Decembrie, una dintre cele mai importante şi circulate artere principale ale oraşului ar urma să fie finalizată în acest an. Tot la capitolul proiecte multianuale este şi finalizarea Bazei Sportive „La Terenuri”, dar şi realizarea PUZ pentru noul cartier Sopor, modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare şi Farmec,

Foarte importante vor fi şi continuarea lucrărilor la modernizarea a trei dintre poodurile care traversează Someşul, Răsăritului, Armătura şi Feroviarilor, precum şi reabilitarea malurilor Someşului. Vizată este şi realizarea unor noi corpuri de clădire la şcoala „Iuliu Haţieganu”, reabilitarea unei importante zone din centrul oraşului cu străzile Universităţii şi Mihail Kogălniceanu, dar şi modernizarea platoului Sălii Sporturilor. Tot în acest an se are în vedere realizarea unor licitaţii pentru mai multe parcuri din oraş, dar şi pentru proiectul Park&Ride-ului lângă aeroport, dar şi alte parkinguri în oraş. La acestea se adaugă şi amenajarea dealului Cetăţuia sau realizarea a noi piste de biciclete şi extinderea unor culoare pietonale. 

Vă mai recomandăm şi:

Cum arată harta salariilor din România. Unde se câştigă cel mai bine şi unde sunt salarii de mizerie

Caz revoltător judecat în Franţa. Patru români au furat banii strânşi pentru un copil bolnav şi au fugit cu ei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite