Arhitecţii din Transilvania îl cinstesc pe arhitectul şef al Clujului în primele decenii ale secolului al XX-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitecţii din Transilvania se vor întâlni, în această toamnă, la Bienala de Arhitectură Transilvania care va avea loc între 3 şi 19 octombrie, la Cluj-Napoca.

Prin Bienala de Arhitectură Transilvania, organizatorii - Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania - urmăresc să aducă, preţ de câteva zile, între 3 şi 19 octombrie, profesia lor în atenţia opiniei publice şi să educe publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

”Memoria leagă obiectul de arhitectură de trecut, iar comunicarea îl leagă de viitor”, este de părere arhitectul Guttmann Szabolcs, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART). Memoria şi comunicarea sunt temele ediţiei din acest an a manifestării care se va deschide oficial pe 3 octombrie.

În aceeaşi zi se va vernisa expoziţia-concurs a Bienalei, în cadrul căreia vor fi expuse cele mai reuşite exemple de practică profesională, exemplare din care vor fi alese cele mai reuşite şi distinse cu premiile BATRA 2015.

Expoziţia-concurs va fi una, astfel evenimentul arhitecţilor ardeleni va avea loc în mai multe oraşe din Ardeal după cum urmează (dacă se va schimba data, se va anunţa din timp): 

22 octombrie – 5 noiembrie 2015: Baia Mare
9 noiembrie – 23 noiembrie 2015: Satu Mare
26 noiembrie – 10 decembrie 2015: Alba-Iulia
14 decembrie – 28 decembrie 2015: Oradea
1 martie – 27 martie 2016: Zalău
1 aprilie – 27 aprilie 2016: Bistriţa

Juriul evenimentului cuprinde personalităţi apreciate pe glob în materie de arhitectură. Preşedintele juriului este Constantin Gorcea (România), totodată preşedintele Ordinului Arhitecţilor Filiala Nord-Est. Membrii juriului: Rachel Armstrong (Marea Britanie), profesor de arhitectură experimentală la Şcoala de Arhitectură a Universităţii din Newcastle, Lorenzo Cotti (Elveţia), arhitect şi urbanist, Håkon Iversen (Norvegia), director şi partener la David Lock Associates Nordic, Golda János (Ungaria), profesor la Departamentul de Arhitectură al Universităţii din Győr, Mirjana Lozanovska (Australia), director al Şcolii de Arhitectură din cadrul Universităţii Deakin, François Meyer (Elveţia), fondator Meyer François Architecte, Paola Rizzi (Italia), profesor de arhitectură, analiză şi proiectare urbană, intervenţii de urgentă în spaţiul urban şi arhitectură sustenabilă la Facultatea de Arhitectură din Alghero.

Nou la BATRA 2015: arhitectura rurală şi Ziua Arhitectului

”Noutatea Premiilor BATRA 2015 este secţiunea referitoare la arhitectura în mediul rural, introdusă ca şi categorie de concurs. Alte categorii includ: arhitectura locuinţei, a dotărilor comunitare şi de producţie, arhitectura spaţiului public, a patrimoniului cultural, arhitectura spaţiului interior, etc. Tot o premieră o reprezintă faptul că, în această ediţie a Bienalei, nu vor fi premiaţi doar arhitecţii, ci şi beneficiarii lucrărilor de arhitectură - clienţi, persoane fizice, juridice sau institiţii publice, şi jurnaliştii care scriu despre arhitectură”, anunţă organizatorii, într-un comunicat.

Un moment important al Bienalei va fi Ziua Arhitectului, care va fi sărbătorită pe 5 octombrie prin inaugurarea plăcuţei comemorative Pákey Lajos, arhitect şef al oraşului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea şi prin celebrarea a 45 de ani de existenţă a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele din Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu Mare.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns o ruină conacul scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Casa era un reper naţional pentru arhitectura românească a secolului al XVII-lea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite