Aplicaţia care va avea grijă de câinii şi pisicile lăsate acasă. Cum vor putea fi hrănite animalele de la sute de kilometri distanţă
0Patru studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj lucrează la două aplicaţii şi un dispozitiv prin intermediul căreia oamenii îşi vor putea hrăni animalele de companie de la distanţă, chiar dacă sunt plecaţi la sute de kilometri.
Petruţa Mocan, Dănuţ Paşcalău, Felician Vancea şi Ionuţ Morar sunt tinerii care au realizat deja un prototip al dispozitivului care poate fi accesat atât de pe laptop, printr-o aplicaţie web, cât şi de pe telefoanele mobile. În cazul smartphone-urilor, aplicaţia se adresează celor care au sistem de operare Android.
Petruţa Mocan are 22 de ani şi este în anul patru la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj. Tânăra povesteşte că, într-o primă fază, dispozitivul botezat „Pet Feeder”a fost gândit ca un proiect pentru facultate. Totul a început în urmă cu aproximativ cinci luni, când cei patru studenţi, reuniţi în echipa „Homies” toţi având animale de companiei, s-au gândit să îmbine utilul cu plăcutul şi să realizeze un aparat inedit pentru căţeii şi pisicile lor. Pentru asta au folosit, spune Petruţa, materiale ieftine, aflate la îndemână, totul costându-i la final câteva sute de lei. Însă tinerii sunt decişi acum să perfecţioneze dispozitivul şi să utilizeze materiale speciale, de o calitate superioară.
Aparat unic în Europa
„Toţi avem animale de companie acasă şi toţi mai trebuie să şi plecăm din când în când şi să le lăsăm singure, aşa că ne-am zis să facem ceva pentru ele. Şi am realizat acest dispozitiv, deocamdată este un prototip şi urmează să-l dezvoltăm, la fel cum vom mai lucra şi la cele două aplicaţii. Toată lumea, mă refer la cei care au aflat de proiect, au zis că e ceva drăguţ, că e ceva aparte, nimeni nu mai auzise de ceva similar. Noi am căutat informaţii să vedem dacă mai există pe undeva ceva de genul ăsta şi nu am găsit nicăieri în Europa. Ar exista ceva în Statele Unite ale Americii, dar e diferit de al nostru”, a explicat Petruţa.
Tânăra a explicat şi cum va funcţiona dispozitivul. Mai întâi, cei care vor dori să-l utilizeze îşi vor face un cont pe o pagină web sau pe aplicaţia destinată telefoanelor mobile. Următorii paşi sunt la fel de simpli. Aplicaţia permite alegerea categoriei de greutate a animalului, cu valori între mai puţin de 5 kilograme şi peste 50 de kilograme. Odată setată categoria, se acţionează de la distanţă un motoraş şi se selectează un anumit interval de timp în care în bolul animalului vor curge boabe de mâncare specială, în funcţie de cât poate consuma patrupedul la o singură masă.
„Mai vrem să realizăm un dispenser pentru apă, în cadrul aceluiaşi dispozitiv. Şi o cameră video, prin care proprietarul animalului să vadă dacă acesta mănâncă şi cât de mult consumă”, a adăugat Petruţa.
Tinerii spun că mai au mult de lucru la dispozitiv, dar şi la aplicaţii, însă după ce le vor finaliza vor fi dispuşi să discute cu eventualele firme interesate să producă şi să comercializeze noul aparat.
Până atunci, ei au participat, săptămâna trecută, la Internet of Things Student Challenge, o competiţie specială rezervată studenţilor, care a fost organizată la Cluj, iar dispozitivul lor s-a bucurat de o atenţie specială.