Tradiţii de Sfânta Maria Mică, ziua când plantele îşi pierd puterea magică. Când spunem de fapt „la mulţi ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 8 septembrie este prăznuită Naşterea Maicii Domnului FOTO Adevărul
Pe 8 septembrie este prăznuită Naşterea Maicii Domnului FOTO Adevărul

Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an la 8 septembrie de creştinii ortodocşi, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc. Se spune că în această zi rugăciunile sunt mai ascultate ca oricând şi tot acum primesc urări de "La multi ani" cei care îşi sărbătoresc onomastica.

Pe 8 septembrie, creştinii ortodocşi participă la slujba de la biserică şi se închină la icoana Maicii Domnului. Credinţa populară spune că la această mare zi nu se lucrează. Bărbaţii nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. Credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei şi împart din fructele toamnei pentru morţi, la această sărbătoare. În popor se spune că şi pe femeile însărcinate care se vor ruga în această zi, Maica Domnuluile va ajuta să aibă o naştere uşoară.

 În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Adromirea Maicii Domnului)15 august), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului(21 noiembrie), Bunavestire(25 martie) şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.

“Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, spune părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.  

De ce se spune "La mulţi ani"

Tot în această zi sfântă, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica. Peste 1,8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează joi onomastica, majoritatea se numesc Maria, Mariana, Marinela şi Mioara. De asemenea, în România trăiesc 310.751 de bărbaţi care poartă numele Marian şi 102.620 care se numesc Marin. Sfânta Maria a fost prăznuită de creştini şi pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa în nefiinţă.

“Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Conform tradiţiilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele sfintei. Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului”, explică preotul Paul Tudorache, paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Reptilele intră în pământ

Credinţa populară spune că în această zi rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. “Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul “Sărbătorile la români”.
Tot pe 8 septembrie se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târguilor şi iarmaroacelor de toamnă.
 
“Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în aceasta zi sfântă”, explică părintele Paul Tudorache de la biserica “Sf.Cuvioasa Paraschiva” din Călăraşi.
 
Legată de această sărbătoare, mai există şi o altă superstiţie conform căreia cei care mănâncă bucate gătite la foc în aceste zile au şansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
 

Vă recomandăm şi:

Minunile Sfântului Pantelimon, doctorul fără de arginţi. Ce blesteme sunt aruncate asupra celor ce muncesc şi de ce e bine să mănânci porumb pe 27 iulie

Începe postul Sânpetrului. Zilele în care necredincioşii sunt pedepsiţi cu tunete şi grindină, de ce se mănâncă peşte

Tradiţii de Sânziene: noaptea când se deschid cerurile. Sărbătoarea dă puteri magice florilor şi vindecă bolnavii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite