Seceta şi ploile torenţiale au măturat câmpurile. Şeful Direcţiei Agricole: Întreaga suprafaţă agricolă a avut probleme din cauza fenomenelor extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Floarea-soarelui, distrusă de seceta excesivă
Floarea-soarelui, distrusă de seceta excesivă

Seceta, grindina, dar şi ploile torenţiale din ultima perioadă au făcut prăpăd în câmp.  Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce mai culege şi vor ajunge în sapă de lemn. Conform informaţiilor furnizate de către directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Călăraşi, Daniel Obadă,  întreaga suprafaţă agricolă, peste 190.000 de hectare, a avut probleme din cauza fenomenelor extreme.

Agricultorii spun că producţiile nu vor fi grozave şi încă stau cu sufletul la gură având în vedere căldura excesivă care se anunţă. “În anul agricol 2017-2018, în judeţul Călăraşi, culturile agricole au fost semănate în perioadă optimă, tehnologia pentru fiecare în parte fiind respectată şi realizarea acesteia făcându-se cu utilaje dintre cele mai performante. Condiţiile climatice au fost favorabile culturilor de toamnă, acestea au răsărit normal. În primele luni ale anului, din cauza cantităţilor mari de precipitaţii, urmate de o perioadă lungă de secetă excesivă şi apoi precipitaţii, culturile semănate în primăvara acestui an au avut o răsărire neuniformă”,  a precizat Daniel Obadă.

Culturi calamitate

Astfel, grâul, porumbul, floarea-soarelui şi soia au fost cele mai afectate. La cultura de porumb au fost calamitate 8.477 de hectare, la cultura de floarea soarelui sunt afectare 7.316 de hectare, la soia 5.029 de hectare, la grâu 2.628 de hectare, mazăre 1.351 de hectare, fiind totodată afectare suprafeţe mai mici la culturile de rapiţă, lucernă, mazăre furajeră, orz, pepeni, tomate şi muştar. 

Fermierii, care îşi puseseră speranţele în porumb şi floarea-soarelui, spun că aşteaptă să vadă ce vor mai putea culege. “Dacă, în agricultură e mereu cu dacă, vin călduri mari în următoarea perioadă, e posibil să afecteze destul de serios şi intrase într-o perioadă fastă porumbul şi floarea-soarelui. La început au apărut probleme din cauza secetei excesive, 3 luni n-a căzut picătură de apă. Vin temperaturile foarte ridicate, după precipitaţiile din ultimul timp, vom asista la o opărire a culturilor. Umiditatea din sol se evaporă, se ridica abur la suprafaţa pământului  şi atunci planta are de suferit. În zonele unde nu a băltit apa mai mult de 2 zile şi producţiile vor fi acceptabile, în rest, plătim tribut. Nu e cazul să dramatizăm, să ne văităm, aşa e în agricultură”, povesteşte Aurelian Dobre, fermier din Ciocăneşti.

Peste 190.000 de hectare, însămânţate în toamnă

În judeţul Călăraşi, în campania de toamnă au fost însămânţate peste 191.000 hectare de teren agricol, cea mai mare suprafaţă fiind cu grâu, 113.620 , urmată de rapiţă, semănată pe 50.310 hectare.

Producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz, obţinute în 2017 au fost cele mai mari din istoria ţării, conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Bărăganul s-a situat în topul regiunilor cu producţii record.

Dacă la grâu fermierii din Bărăgan au asistat neputincioşi cum vremea rea le fură recoltă din mână, la porumb, 2017 a fost un an excelent. Producţia s-a situat şi la peste 10 tone boabe/hectar în fermele mari, acolo unde agricultorii au folosit tehnologie înaltă, iar plantele au primit îngrijire ca la carte. În judeţul Călăraşi, anul trecut, 110.000 de hectare au fost cultivate cu porumb.

În privinţa producţiilor obţinute în judeţul Călăraşi, la culturile de cereale, situaţia transmisă de către DAJ Călăraşi este următoarea: la orz s-a obţinut o producţie medie de 4.600 de kilograme pe hectar, la grâu producţia a variat între 4.000 şi 6.000 de kilograme pe hectar, iar la rapiţă agricultorii au obţinut o producţie medie de 3.000 de kilograme pe hectar. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite