Şcoala din Bărăgan unde Ioan Gyuri Pascu a predat limba română îi va purta numele. Artistul a fost profesor la Ulmu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan GyurI Pascu a murit pe 26 septembrie, în urma unui infarct FOTO Adevărul
Ioan GyurI Pascu a murit pe 26 septembrie, în urma unui infarct FOTO Adevărul

Numele regretatului artist Ioan Gyuri Pascu va fi dat şcolii din comuna Ulmu, unde acesta a fost profesor de limba română înainte de Revoluţie. Autorităţile din Călăraşi au început deja demersurile pentru ca instituţia de învăţământ gimnazial să se numească “Ioan Gyuri Pascu”.

Iniţiativa acestui demers vine de la Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, cu acordul Inspectoratului Şcolar şi al Consiliului Judeţean. Directorul instituţiei, prof. Sorin Danciu, l-a cunoscut pe GyurI Pascu şi amândoi au fost profesori suplinitori la şcoala de la Ulmu. Imediat după decesul artistului s-a gândit la acest lucru pentru a-i cinsti memoria.

“Un om extraordinar de inteligent şi cu un bun-simţ remarcabil. L-am cunoscut în urmă cu foarte mulţi ani, eu predam franceza la Ulmu, iar el, limba română. Considerăm că este un lucru firesc, avem o datorie morală faţă de Gyuri Pascu. Am discutat şi cu primarul comunei, Ion Negoiţă, care a fost foarte încântat de idee şi ne-a asigurat de tot sprijinul său. Hotărârea va trebui aprobată de Consiliul Local, iar apoi ne gândim cum să realizăm şi un bust al artistului”, a precizat prof. Danciu.

Pentru a cinsti memoria artistului, autorităţile din Călăraşi s-au gândit să-l omagieze, iar cel mai potrivit lucru a fost să dea numele său şcolii unde a fost profesor. “ Este păcat de un aşa mare talent că s-a prăpădit, noi nu puteam acum decât să-I cinstim memoria. Cel mai potrivit lucru este ca şcoala, unde a fost foarte îndrăgit, să-I poarte numele, pentru ca lumea să-şi amintească mereu de el. A fost un om foarte deştept, talentat şi deosebit de timid. Exuberanţa şi dezinvoltura de pe scenă nu-l caracterizau în viaţa de zi cu zi. Era sensibil la orice, inclusiv la problemele sociale şi mereu aducea acest lucru în discuţie, îl nemulţumea situaţia din ţară”, a spus Danciu.

Viaţa la ţară

Înainte de Revoluţie, Ioan Gyuri Pascu a petrecut aproape 2 ani în Bărăgan, unde fusese repartizat ca profesor de limba română. Viaţa la ţară însă nu a fost pe placul viitorului artist, astfel că ajunsese să facă naveta pentru a veni la Ulmu, un sat aflat la 40 de kilometri de Călăraşi. Aici a predat limba română între 1987-1989, iar repartiţia a primit-o imediat ce a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-spaniolă de la Cluj.

Într-un interviu acordat profesorului Sorin Danciu, şeful Direcţiei de Cultură Călăraşi, la începutul acestui an, pentru televiziunea 1+1 TV, Gyuri Pascu şi-a amintit de acele vremuri: “Am plecat în noiembrie 1989 de acolo pentru că vroiam să-mi văd de treaba asta a mea pe care o ştiam din copilărie, că o să fiu artist. Chiar dacă domnul director spunea: «Râmâi, Ioane, că eşti dascăl», eu îi răspundeam : «Nu, nu, eu sunt artist, trebuie să-mi fac menirea!». Şi după aia, când m-am dus să-şi iau cartea de muncă mi-a zis «Ioane, tu ştiai ceva!». Eu tot le spuneam că Ceauşescu n-o să trăiască o veşnicie, iar ei îmi spuneau să tac din gură. Când am plecat le-am zis: «O să fiţi mândri că am şters tabla asta!»”.

Ciorba de la Turn

În acelaşi interviu, artistul şi-a amintit despre viaţa la Călăraşi, cum a locuit în cartierul “Doi moldoveni” şi cum mânca ciorbă la restaurantul “Turn”: „Eram peste 2.000 de stagiari la Călăraşi. Câtă ciorbă putea să dea Călăraşiul? Eu am crescut la Călăraşi, de-aia am rămas asa mic!”, a spus în stilul său caracteristic Ioan Gyuri Pascu. Tot în acelaşi interviu şi-a amintit că la Inspectoratul Şcolar îi ziceau “Nebunul cu barbă de la Ulmu”.

Răpus de un infarct

Ioan Gyuri Pascu, fost membru al grupului Divertis, a murit pe 26 septembrie, în locuinţa sa din Capitală, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarc.
 
Născut pe 31 august 1961, la Agnita, Gyuri Pascu a fost muzician şi actor, fiind membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae.
 
A cântat împreună cu grupurile The Blue Workers, Pacific. A lansat mai multe albume muzicale, printre care se numără "Mixed grill" (1993), "Maşina cu jazzolină" (1994) şi "Gânduri nevinovate" (1997).

Vă recomandăm şi:

Cine este maestrul Dang, şeful sectei la care şi Gyuri Pascu ar fi aderat

Cadrele medicale SMURD din cel de-al doilea echipaj sosit la Ioan Gyuri Pascu sunt audiate la Poliţia Capitalei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite