Şcoala altfel. “Casa Ana şi Marinache Popescu”, monument istoric, loc de studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Direcţiei de Cultură Călăraşi, clădire monument istoric
Sediul Direcţiei de Cultură Călăraşi, clădire monument istoric

Cea de-a doua ediţie a programului “Şcoala altfel” se va desfăşura până pe 5 aprilie într-un cadru plin de istorie. Elevii şi profesorii de la scolile călărăşene vor fi găzduiţi în spaţiile clădirilor resturate ale Direcţiei pentru Cultură.


În perioada 1 - 5 aprilie,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură vine în sprijinul programului “Să ştii mai multe, să fii mai bun !” punând la dispoziţia elevilor şi profesorilor spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţilor culturale. Săptămâna porţilor deschise va debuta cu vizitarea monumentului istoric “Casa Ana şi Marinache Popescu”, în perioada 1-5 aprilie. Marţi, 2 aprilie, la ora 11.00, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură se deschide expoziţia de pictură "Ferestre către absolute, lucrările expuse aparţinând elevilor de la şcoala “Nicolae Titulescu" şi Colegiul Agricol "Sandu Aldea" Călăraşi. Vernisajul are loc pe 2 aprilie, la ora 11.00, expoziţia putând fi vizitată până pe 2 mai.

Orar special

Programul "Să ştii mai multe, să fii mai bun !" se desfăşoară în perioada 1- 5 aprilie 2013 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din diverse activităţi. Programul dedicat activităţilor extracurriculare şi extraşcolare a fost lansat de Ministerul Educaţiei în 2012 şi îşi propune implicarea elevilor şi a dascălilor în activităţi care să le valorifice talentele şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.
 

Clădirea prin care au trecut 3 regi

Edificiul regal al culturii, construit înainte de 1880, sediul Direcţiei de Patrimoniu Călăraşi, renovat în urmă cu doi ani de Ministerul Culturii printr-un program ce a inclus teatrele din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Muzeul Antipa din Capitală atrage atenţia. Superbul edificiu de pe strada 13 Decembrie  a fost consolidat şi modernizat, iar picturile de pe pereţi descoperite în timpul lucrărilor fuseseră restaurate în mare parte. Pentru ampla lucrare de reabilitare au fost alocate 2,3 milioane de lei, bani proveniţi dintr-un împrumut făcut de Ministerul Culturii mprin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. De-a lungul vremii, în această clădire au poposit trei regi: M.S. regale Carol I, M.S.regele Ferdinand şi M.S. Regele Mihai I.

Casa primului realizator de film

De la construirea sa, înainte de anul 1880, prin clădirea situată pe strada 13 Decembrie autrecut o serie de personalităţi ale vremii. „Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului
film românesc, “Independenţa României”, s-a născut la Călăraşi“, a precizat Sorin
Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi. Leon Popescu s-a născut în anul 1864 şi a murit 53 de ani mai târziu, în 1917.
Casa a fost construită de Marinache Popescu, tatăl acestuia, un cunoscut negustor de cereal din secolul al XIX-lea. Casa familiei Popescu a fost donată în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului, şcoală de fete şi bibliotec
 

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite