Românii generoși au construit 160 de fântâni în Africa. Cei mai sărmani oameni din lume au acum apă potabilă

0
Publicat:

Românii care s-au gândit la cei mai sărmani copii și bătrâni au construit 160 de fântâni în Africa. Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2020 și, datorită celor care au donat, mii de suflete au acum apă potabilă.

Copii din Africa bucurându-se că au apă FOTO Facebook Ștefan Mandachi
Copii din Africa bucurându-se că au apă FOTO Facebook Ștefan Mandachi

Am ajuns la 160 fântâni cu apă potabilă în Africa. Este un sentiment de nedescris, plin de sens și bucurie. Am început acest proiect împreună (și datorită) pastorului Mihai Brașov, la finalul anului 2020, cu o fântână în Uganda iar acum s-a ajuns mult, mult peste ce mi-am putut imagina. Inițial mă gândeam că dacă vom reuși 10 bucăți ar fi o performanță. Acum avem 160!”, a anunțat Ștefan Mandachi, antreprenor român, unul dintre oamenii care au luat parte la  acest proiect.

Pentru noi apa nu este atât de importantă, dar pentru ei înseamnă supraviețuire, înseamnă, practic, viață. Suntem în discuții pentru a construi cea de-a 102 fântână și ne-au propus un nou țel: 300 de fântâni. Este greu să-ți imaginezi ce înseamnă să nu ai apă. Vedem în filme cum cară apă în bidoane sau în galeată ținându-le pe cap, de la 1-2 sau chiar 10 kilometri distanță”, explică Mihai Brașov, pastorul adventist care este sufletul proiectului.

Acesta spune că e un efort uriaș, dar înceamnă și „boală multă, din cauza condițiilor precare de igienă”, reușind, în cadrul acestui proiect, să inspire și să convingă mulți oameni să se implice material și sufletește.

Totul a început de la primele fântâni pe care prietenul meu, Ștefan Mandachi, antreprenor din Suceava, le-a construit în Uganda”, mai spune pastorul.

O fântănă alimentează 1.000 de suflete

O fântână asigură apă unei comunități de 800-1.000 persoane. 160 fântâni au salvat 160.000 oameni, care ar fi mers pe jos 10 - 15 kilometri ca să ia apă cu bidoanele.

Costurile unei fântâni sunt: 1.600 de euro euro fântânâ, un izvor costă 1.000 de euro, dar în funcție de teren și țară pot ajunge la 7.500 de euro. De pildă, fântâna pe care a finanțat-o Ștefan Mandach din Uganda a costat 7.500 de eueo, însă se poate construi una și cu 1.600 de euro. Iar numele celor care donează va fi pentru totdeauna scris pe o fântână, care schimbă vieți zeci de ani pe viitor.

„Nu trebuie decât să-i scrii pastorului Mihai Brașov. El a coordonat totul, de la A la Z, nu trebuie să faci nimic altceva. Omul este fenomenal, are o voință de nezdruncinat. Am construit în Angola, Burundi, R. D. Congo, Etiopia, Gambia, Mali, Nigeria, Rwanda, Tanzania, Uganda, Zambia, dar și două fântâni în România. Știu că sunt multe de făcut și la noi în țară și încercăm să facem și aici cât putem. Avem o Fundație Umanitară (fără salariați, toți banii se donează) unde se pot face donații pentru cauze caritabile, www.mamajeni.ro”, a explicat Ștefan Mandachi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite