Reţeta celui mai gustos aperitiv. Cum faci zacusca perfectă, câtă sare se pune şi de ce se fierbe preparatul de două ori
0
Pregătită din timp de gospodine pentru iarnă, zacusca este un preparat care umple cămările. Reţeta delicioasei gustări o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Dacă sunt respectaţi întocmani paşii gătirii, aperitivul va fi de-a dreptul delicios.
Ingrediente:
3 kg vinete
3 kg gogoşari roşii
3 kg roşii
2 kg ceapă
10 ardei capia
750 ml untdelemn
1 căpăţână de usturoi(dacă vă place)
2 ardei iuţi
piper, boia – cum vă place
sare, şi după gust, dar şi că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.
Mod de preapare:
Vinetele se coc pe plită se curăţă de coajă şi se scurg, două-trei ore.
Gogoşarii, ardeii şi ceapa se grijesc, apoi se toacă şi se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit şi vinetele. Roşiile se curăţă de nodul verde şi tare, se toacă mărunt şi se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârşit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranţă, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiţă mare, la fiert, încă o jumătate de oră. Sterilizate astfel, borcanele cu zacuscă rezistă şi 2 ani în cămară.
Gazetarul, un maestru al bucătăriei
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
De ce a ales România prietenia Germaniei naziste. Motivele explicate de specialişti şi contemporani