Prognoza meteo: Un val de aer cald loveşte România. Unde vine primăvara în mijlocul iernii şi când revin ninsorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai cald se anunţă pe litoral FOTO Facebook/Adrian Mergiani
Cel mai cald se anunţă pe litoral FOTO Facebook/Adrian Mergiani

Vremea o ia razna. După episodul de îngheţ care a paralizat România, urmează un proces de încălzire. Meteorologii anunţă maxime de 15 grade, temperaturi anormale pentru această perioadă a anului. Astfel, începând de miercuri, temperaturile vor depăşi 10 grade Celsius in majoritatea regiunilor. Maximul termic se va înregistra duminică, 3 februarie, când temperatura va atinge 15 grade Celsius.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), marţi, vremea va continua să se încălzească în sud-estul ţării, unde va fi cald pentru această perioadă, în timp ce, în rest valorile termice diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale. Cerul va fi mai mult noros şi temporar se vor semnala precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, în general slabe cantitativ, ziua în Banat, Oltenia, local în Muntenia şi Transilvania şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, iar noaptea îndeosebi în sudul, centrul şi nord-estul teritoriului. În zonele de munte vor fi ploi şi lapoviţă, iar la peste 1400 m altitudine va ninge.

Pe arii restrânse se va forma polei, cu o probabilitate mai mare în a doua parte a intervalului în Moldova şi estul Transilvaniei. În regiunile extracarpatice şi izolat în rest, mai ales dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane unde trecător va mai spulbera zăpada, dar şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 12..14 grade chiar, cu cele mai mari valori în Dobrogea, iar cele minime se vor situa, în general între -4 şi 6 grade.

Miercuri, vremea va fi în general închisă. Local şi temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, dar în primele ore ale intervalului şi din nou noaptea în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, trecător vor fi şi sub formă de lapoviţă şi posibil ninsoare. La munte precipitaţiile vor fi mixte. Probabilitatea pentru cantităţi de apă însemnate va fi mai ridicată pentru dealurile subcarpatice din sud şi zona Carpaţilor Meridionali. Izolat vor mai fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 grade în nordul Moldovei şi în jur de 13 grade în sud-estul Munteniei şi în Dobrogea continentală, iar cele minime între -2 şi 5 grade. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

Prognoza meteo pentru fiecare regiune până pe 10 februarie, publicată de ANM:

12 grade în Banat

Valorile de temperatură se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în primele zilei ale intervalului de prognoză, când vor fi medii ale maximelor cuprinse între 3 şi 6 grade. În intervalul 2 - 5 februarie vremea se va încălzi semnificativ şi se estimează a se înregistra temperaturi medii diurne cuprinse între 9 şi 12 grade.

Ulterior, valorile termice vor marca o scădere şi se vor apropia din nou de cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, astfel încât, în intervalul 6 - 10 februarie, vor fi cuprinse între 5 şi 7 grade, în medie. Temperaturile nocturne se vor menţine în jurul valorii de 0 grade, exceptând intervalul 3 - 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4...5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă.

Foarte cald în Crişana

Temperaturile maxime vor avea, până spre sfârşitul perioadei de prognoză, fluctuaţii între valori ce se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, respectiv temperaturi medii diurne de 4...6 grade, în intervalele 28 ianuarie - 1 februarie şi 6 - 10 februarie şi valori cu mult peste cele normale, între 2 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 10 - 14 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie.

Temperaturile minime se vor situa între -2 şi 0 grade pe tot parcursul intervalului, exceptând nopţile de 3, 4 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale mai ridicate, cuprinse între 2 şi 4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales pe 30 ianuarie şi, din nou, pe 3 şi 4 februarie.

 Ploi în Transilvania

Regimul mediu al temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de cele climatologic normale în prima şi ultima parte a perioadei de prognoză, respectiv între 28 ianuarie - 1 februarie şi 6 - 10 februarie, când maximele diurne se vor situa, în medie, între 2 şi 6 grade. În intervalul 2 - 5 februarie, un proces de încălzire va determina o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii februarie, astfel încât mediile maximelor termice se vor încadra între 8 şi 12 grade, la scara întregii regiuni.

Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, urmând a se înregistra minime situate, în general, între -6 şi -1 grad, exceptând intervalul 3 - 5 februarie, când media regională a valorilor nocturne va fi mai ridicată şi se va concretiza prin temperaturi situate între 0 şi 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales între 29 şi 31 ianuarie.

Deosebit de cald în Maramureş

Valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a perioadei de prognoză, astfel încât între 28 ianuarie - 1 februarie şi 6 - 10 februarie, se vor înregistra valori medii diurne de 3 - 5 grade, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -4 şi -1 grad.

Excepţie va face perioada 2 - 5 februarie, când va avea loc un proces de încălzire ce va determina medii ale temperaturilor maxime de 8 - 11 grade şi ale celor minime de 1 - 3 grade, vremea devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă pe 3 şi 4 februarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 30 ianuarie.

În Moldova, răcire treptată

Intervalul va debuta cu o uşoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4...5 grade, medie care se va menţine fară variaţii semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire treptată, iar media valorilor maxime va scădea la 0 grade.

Aproximativ aceeaşi evoluţie va fi de interes şi pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6...-5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 29 - 31 ianuarie, dar şi după data de 04 februarie.

12 grade în Dobrogea

Vremea va deveni caldă în perioada 28 ianuarie - 04 februarie, cu o medie a valorilor maxime cuprinsă, în general, între 9 şi 12 grade. În acest interval temperaturile minime vor fi pozitive, cu o medie regională de 3...5 grade. După această perioadă, caldă pentru sfârşit de ianuarie şi început de februarie, este prognozată o răcire treptată, ce va aduce regimul termic în limite normale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3...4 grade, iar a celor minime de -1...0 grade. Vor fi precipitaţii în perioada 30 ianuarie – 01 februarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 05 februarie

Precipitaţii puternice în Muntenia

Intervalul debutează cu o încălzire uşoară, astfel încât până la sfârşitul lunii ianuarie, media valorilor maxime va fi de 5...8 grade. La începutul lunii februarie, pe 3 şi 4 februarie, valorile maxime de temperatură ar putea fi chiar mai ridicate, media prognozată fiind de 10 grade, ceea ce ar caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru început de februarie. După acest interval, estimările indică o răcire treptată, iar până la finalul primei decade din februarie se va ajunge la o medie a temperaturii maxime de 3...4 grade.

Temperaturile minime vor prezenta mici variaţii în prima jumătate a intervalului, dar în general media va fi uşor pozitivă, de 1...2 grade, uşor mai mare pe 3 şi 4 februarie, când va ajunge la 4 grade. Ulterior, minimele termice vor fi tot mai scăzute, iar la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională de -4...-3 grade. Vor fi precipitaţii în intervalul 29 - 31 ianuarie când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în a doua săptămână de prognoză (4-10 februarie).

Zece grade în Oltenia

Până pe 1 februarie şi, din nou, în intervalul 6 - 10 februarie, media temperaturilor maxime va fi de 4...5 grade. Între 2 şi 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra valori diurne cuprinse între 8 şi 10 grade, în medie. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare: până pe 2 februarie, media regională se va situa în jurul valorii de 0 grade, în următoarele 3 zile va creşte la 4 grade, iar după 5 februarie va fi în scădere treptată, astfel încât, la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză va scădea spre -3....-2 grade.

Vor fi precipitaţii în intervalul 28 - 31 ianuarie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în a doua săptămână de prognoză, mai ales în perioada 4 - 7 februarie.

Minime de minus 8 grade la munte

În zonele montane, media temperaturilor maxime va deveni uşor pozitivă mai ales la începutul lunii februarie, când va fi de 2...4 grade. După 5 februarie, vremea se va răci treptat, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori diurne între -4 şi -2 grade, în medie. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade până pe 2 februarie, iar în următoarele două zile se va resimţi o încălzire a vremii şi temperatura va creşte, astfel încât media se va apropia de 0 grade, potrivit ANM.

După 5 februarie, la fel ca şi în cazul evoluţiei temperaturilor diurne, se va resimţi o scădere treptată a regimului termic ce se va concretiza prin valori minime, în medie, de -9...-8 grade. Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 29 - 31 ianuarie, iar cu o probabilitate ridicată şi după data de 4 februarie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite