Plajele de la Borcea, contaminate cu bacterii din fecale, rămân deschise. DSP: „Este o diminuare a încărcăturii microbiene din apă“
0
Activitatea plajelor din Călăraşi nu a fost suspendată, iar populaţia a fost atenţionată prin montarea plăcuţelor avertizoare - au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, la doar o zi după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului preciza că apa Borcei este contaminată cu E.coli.
Cele două plaje care funcţionează la Călăraşi, pe malul Borcei urmau să fie închise deoarece apa ar fi contaminată cu una dintre cele mai periculoase bacterii, provenite din fecale. Astfel, sănătatea cetăţenilor este pusă în pericol.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi a anunţat pe 22 iunie că administratorii celor două plaje au fost deja notificaţi pentru a interzice accesul cetăţenilor la scăldat.
„În baza adresei Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi din 15 iunie, prin care notifica faptul că, în urma rezultatelor probelor de apă prelevate de la plajele SC Lazy Garden SRL şi SC Albatros Horeca SRL s-a identificat un risc semnificativ pentru sănătatea utilizatorilor. Este vorba despre valori ale parametrului ,,Escherichia Coli" mult peste limitele admise", au anunţat reprezentanţii APM Călăraşi.
Astfel, în urma rezultatelor s-au înaintat adrese scrise celor doi operatori de plaje, prin care s-a dispus interzicerea imediată a folosirii zonelor în scop de îmbăiere.
Două probe neconforme, a treia, bună
La scurt timp, DSP Călăraşi a venit cu precizări, menţionând că, într-adevăr, au fost efectuate trei buletine de analiză, două probe au fost neconforme, însă ultima a indicat încadrarea în valori normale a încărcăturii microbiene. Cu alte cuvinte, nici urmă de E.coli, iar îmbăierea este permisă.

Plaja Mare din Călăraşi FOTO Facebook/Samskara Beach
„Conform metodologiei de lucru s-au recoltat probe de apă înainte deschiderii sezonului de îmbăiere, rezultatele analizelor fiind necorespunzătoare. Probele recoltate şi lucrate la şapte zile după primele prelevări au avut şi ele rezultat neconform, dar s-a constatat o diminuare a încărcăturii microbiene faţă de primele probe”, a precizat Cezar Rădulescu, director DSP Călăraşi.
„Plaja nu s-a închis! Vă aşteptăm în continuare să vă bucuraţi de soare şi să vă relaxaţi! Conform comunicatului DSP, ultimele probe recoltate au valori normale pentru apele de îmbăiere din zonele natural amenajate!”, au transmis şi reprezentanţii Plajei Mari.
Unde poţi să te bronzezi în voie
Cu sau fără E.coli, oamenii se bucură de relaxare, fără nicio teamă. "Cred că întodeauna au fost probleme, dar nu ni s-a spus nimic. Nu mi-e teamă, e apă curgătoare, se duce bacteria. Plus că e aproape de casă, nu ne costă o avere ca pe litoral", spune un bărbat care venise cu copiii la plajă.

Trecerea la plajă se face cu catamaranul, preţul unui bilet pentru un adult fiind 15 lei FOTO Facebook/Samskara Beach
La Călăraşi, două plaje sunt amenajate pentru a sta în tihnă la soare. Plaja Mare şi cea de la Podul 4 sunt destinaţii preferate nu doar de călărăşeni, ci şi de bucureşteni, care au descoperit aici o oază de linişte.
Plaja Mare Samskara Beach este aproape de Bucureşti, la distanţă de o oră, dar departe de aglomeraţie şi haos. Aceasta se află pe malul drept al braţului Borcea şi oferă condiţii bune de relaxare: cel mai fin nisip, umbrele, şezlonguri, teren de fotbal pe iarbă, terenuri de tenis cu piciorul, volei pe nisip, fotbal pe nisip, bar şi preparate la grătar, loc de campare.
Cei care doresc să înnopteze au la dispoziţie mai multe căsuţe decorate hand-made. La Plaja Mare se ajunge trecând cu catamaranul din Parcul Central al Călăraşiului. Preţul unui bilet dus-întors pentru adulţi este 15 lei, în timp ce pentru copii se plătesc 5 lei.

Plaja de la Podul 4 FOTO I.S.
Loc de relaxare pe malul Borcei se află şi în apropiere de municipiul Călăraşi, cât şi de graniţa cu oraşul Silistra (Bulgaria). Plaja existentă la Complexul Albatros Podul 4 este situată la 4 km de Călăraşi, pe malul Borcei. Aici se poate ajunge doar cu maşina, plaja fiind de altfel cunoscută de zeci de ani ca Plaja Automobiliştilor. Intrarea era liberă, însă există şi o zona unde ocuparea unui şezlong este condiţionată de consumaţia făcută la beach-bar.
E.coli provoacă infecţie intestinală severă
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care trăieşte în mod normal in intestinele oamenilor şi animalelor. Cele mai multe tipuri de bacterii E.coli sunt inofensive, însă există tulpini de E.coli care pot provoca infecţii intestinale sau urinare grave, atrag atenţia medicii.

Linişte, curăţenie şi nisip fin FOTO I.S.
Majoritatea infecţiilor intestinale apar din cauza ingerării alimentelor sau apei contaminate. Chiar dacă formele de E. coli trăiesc deja în tractul intestinal, ingerarea bacteriei E.coli din afara corpului poate provoca o infecţie intestinală severă. Simptomele pot dura de la câteva zile până la o săptămână. Infecţia intestinală cu E.coli se manifesta prin: crampe intestinale, diaree severă, sânge în scaun, balonare, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră, deshidratare, stări care impun prezentarea de urgenţă la medic pentru instituirea tratamentului adecvat.

Oamenii vin în continuare la plajă, nimeni nu se teme de E.coli FOTO I.S.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Campania lungă de sabotaj dusă de Putin prin spionii săi înainte de a lansa invazia din Ucraina