Modernizarea Palatului Prefecturii, clădire-simbol din Călărași, suportată de CNI. Reabilitarea costă 77 milioane de lei

0
Publicat:

Modernizarea celei mai frumoase clădiri de patrimoniu din Călărași va fi suportată de Compania Națională de Investiții (CNI). Guvernul  României a aprobat recent indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea clădirii.

Reabilitarea Palatului Prefecturii va fi suportată de către CNI FOTO Cosmin Șuțu
Reabilitarea Palatului Prefecturii va fi suportată de către CNI FOTO Cosmin Șuțu

„Obiectivul va fi finanțat de CNI, cu o confinanțare extrem de suportabilă din bugetul județului. Din valoarea totală de aproximativ 77 milioane de lei, 71 milioane de lei vor fi asigurate de ministerul de resort”, a precizat Ciprian Pandea, senator de Călărași.

Unul dintre cele mai mari proiecte

Renovarea Palatului Prefecturii, una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din Călăraşi, a fost demarată la începutul acestui an de către autorităţile judeţene, după aproape 20 de ani în care obiectivul a fost lăsat în paragină. Restaurarea care costă peste 77 de milioane de lei va fi gata în trei ani.

Palatul Prefecturii va fi modernizat cu bani de la Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi va adăposti Muzeul Artei şi Tehnicii. 

„Reabilitarea sediului Prefecturii este unul dintre cele mai mari proiecte din judeţul Călăraşi. Am predat amplasamentul, iar constructorii au demarat deja lucrările. Avem la dispoziţie trei ani pentru ca acest simbol al Călăraşiului să fie finalizat”, a explicat, la acea dată, Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi. 

Muzeul Artei și Tehnicii, în corpul central

Consilierii judeţeni au aprobat în decembrie 2021 transmiterea către CNI a amplasamentului, în vederea începerii lucrărilor de refacere a clădirii.

Corpul central al clădirii va fi modernizat şi va găzdui Muzeul Artei şi Tehnicii, o idee inovativă care păstrează arhitectura specifică perioadei secolului al XIX-lea, ce va fi îmbinată cu tehnologia modernă a secolului al XXI-lea.

În muzeu, conform Proiectului de Hotărâre va fi instalată permanent tehnologie de ultimă generaţie, realizată cu scopul de a parcurge în timp real o incursiune în mai multe genuri muzicale, în timp ce vizitatorii se joacă cu ele. 

Va fi, de fapt, un centru artistic, având un concept inovativ de învăţare a muzicii - au explicat autorităţile.

„Obiectivul general al proiectului este dedicat îmbunătăţirii utilizării durabile a patrimoniului cultural construit, recuperării funcţionale a unor spaţii care, în prezent, sunt abandonate“, a detaliat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al CJ Călăraşi.

77,2 milioane de lei, valoarea investiţiei

Conform proiectului, aripa estică va fi restaurată, astfel încât să poată satisface exigenţele unui centru expoziţional permanent şi/sau itinerant. De asemenea, vor fi restaurate toate faţadele, astfel încât să se redea monumentalitatea şi specificul arhitectural a construcţiei. La interior vor avea loc lucrări complexe de refacere a branşamentelor şi racordurilor de utilităţi, reabilitare alei şi fond plantat.

Nu vor fi trecute cu vederea nici componentele artistice ale monumentului de arhitectură care vor fi refăcute, redându-se astfel pe de-o parte imaginea urbană, dar şi reprezentarea spaţiilor interioare cu decoraţii.

Investiţia se ridică la 77,2 milioane de lei cu TVA, 6 milioane de lei fiind suportaţi din bugetul Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea căreia se află clădirea, şi care va asigura condiţiile necesarea desfăşurării lucrărilor la Centrul Socio-Cultural.

Construită în 1896

Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 11 iunie 1895, iar recepţia provizorie a lucrării s-a făcut pe 30 noiembrie 1896, investiţia ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei.

De-a lungul timpului, conform istoricului local Nicolae Ţiripan, clădirea a suferit unele modificări şi reparaţii, dar cea mai importantă lucrare s-a executat în anii 1957-1958. În acea perioadă, din cauza crăpăturilor serioase de la parter până la cornişe, s-a întocmit un proiect de reparaţii capitale şi consolidare a clădirii în valoare de 828.000 lei.

După desfiinţarea regiunii Ialomiţa, în anul 1952, clădirea a adăpostit Sfatul popular al raionului Călăraşi, care ocupa toată partea dreaptă, iar aripa stângă era ocupată de Tribunalul Popular al raionului Călăraşi, Notariatul de Stat şi Colegiul de Avocaţi. 

Odată cu noua reorganizare administrativă din anul 1968 şi reînfiinţarea judeţului Ialomiţa, dar de această dată cu reşedinţa la Slobozia, Palatul Administrativ a găzduit instituţiile de partid şi administrative ale municipiului Călăraşi, iar după înfiinţarea judeţului Călăraşi, în ianuarie 1981, acesta devine sediul Consiliului Popular al judeţului Călăraşi (aripa din dreapta) şi Comitetul Judeţean P.C.R. (aripa din stânga).

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite