Metoda „Accidentul”, în vogă. 10 descinderi la Budeşti pentru capturarea unor suspecţi de înşelăciuni prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele sunt "agăţate" telefonic Foto:Adevărul
Victimele sunt "agăţate" telefonic Foto:Adevărul

Mobilizare impresionantă de forţe pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de înşelăciuni telefonice prin metoda „Accidentul”.


Zece percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în localitatea Budeşti, din judeţul Călăraşi, la descinderile din cele 11 judeţe din ţară şi 5 penitenciare fiind trimişi în teren peste 500 de poliţişti.

Potrivit Poliţiei Române, activităţile se desfăşoară în 78 de dosare penale înregistrate la D.G.P.M. Bucureşti (la Serviciul de Investigaţii Criminale şi la Poliţiile Sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6), sub supravegherea procurorilor de caz. Persoanele depistate urmează să fie conduse pentru audieri la sediul D.G.P.M.B.

Planul

În fapt, spun anchetatorii, suspecţii aveau un plan bine punct la punct după care acţionau. Ei ar fi contactat prin telefon victimele cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor.

Val de infracţiuni

Zeci de persoane au reclamat în ultimele luni că au fost victimele unor escroci. Bătrânii, în special, au alergat într-un suflet la poliţie şi au mărtirisit că au fost victimele unor înşelăciuni prin metoda „accidentului rutier”. Valul de infracţiuni comise i-au speriat şi pe oamenii legii. Aceştia spun că, în general, vârstnicii au fost apelaţi pe telefoanele fixe de persoane care s-au recomandat a fi avocat sau rudă cu partea vătămată şi le-au solicitat diverse sume de bani. Uneori, a fost vorba chiar de ordinul miilor de lei. Reţele de transfer bancar.

Au plătit pentru "asistenţă juridică"

„Aceştia au invocat că au fost implicate în accidente rutiere şi banii le sunt necesari pentru a achita asistenţa juridică, pentru a determina victimele să retragă plângerile sau alte pretexte. Victimele erau îndrumate să transmită banii prin reţelele de transfer de la diverse bănci”, a precizat inspector principal Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi. Mulţi dintre aceştia au virat imediat banii în contul escrocilor, fără a verifica dacă, într-adevăr, aşa stau lucrurile.

Iată ce măsuri ne sfătuiesc poliţiştii să luăm pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori:

-nu trimiteţi bani care vă sunt solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!

-nu daţi curs cererilor formulate de a vira bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!

-nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!

-nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit prin e-mail/fax!

-nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute, care vă contactează sub diverse pretexte, bani în avans pentru aducerea unui bun sau transmiterea unui premiu, la care aţi fost anunţat câştigător!
 

Vă recomandăm şi:

Alo, e ţeapă! 80 de înşelăciuni prin telefon de la începutul anului, la Brăila!

UPDATE Înşelăciune prin telefon: o bătrână din Alba Iulia a pierdut 6.000 de lei convinsă fiind că a câştigat 8.000 de euro

Grupare infracţională, specializată în înşelăciuni prin telefon, prinsă în flagrant de poliţişti.Victimele escrocilor  erau persoane în vârstă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite