Medicul iordanian care lucrează de 33 de ani în România: „Au fost şi momente când nu găseai nimic să cumperi, am trăit şi Revoluţia română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Said Aboayesh, medic ginecolog lucrează la Spitalul din Călăraşi din 2017 FOTO I.S.
Said Aboayesh, medic ginecolog lucrează la Spitalul din Călăraşi din 2017 FOTO I.S.

Trăieşte în România de 33 de ani şi spune că i-ar fi greu să se întoarcă acum în ţara natală, să ia totul de la zero. Said Aboayesh, de 54 de ani, este medic specialist obstetrică-ginecologie şi a venit la Spitalul din Călăraşi în urmă cu un an de la Bucureşti, pentru a-şi găsi liniştea şi a-şi pune ştiinţa în slujba oamenilor.

Medicul povesteşte că s-a adaptat în România, deşi la început i-a fost foarte greu. În 1985 a venit la Bucureşti cu o bursă de studii din Palestina. Alături de câţiva colegi, iordanianul a trăit o perioadă grea în timpul comunismului, dar nimic nu l-a întors din drumul său spre cunoaştere. Venise la specializare aici şi şi-a dorit din toată inima să înveţe meserie. 

„Au fost şi momente grele când nu găseai nimic să cumperi, a fost adaptare dificilă şi din cauza climei, am trăit şi Revoluţia română, dar cred eu, toate acestea mi-au dat putere să-mi ating scopul. Aveam un singur ţel, acela de a mă forma ca medic, de a mă instrui cât mai bine. Am găsit oameni deschişi, profesori dedicaţi care mi-au transmis şi mie această pasiune. În medicină dacă nu pui suflet nu-ţi iese nimic“, spune medicul. 

Vrei să trăieşti bine, munceşti!

Medic la mai multe spitale din Bucureşti, implicat în cercetarea românească, Said şi-a dat seama că poate fi mult mai util într-un oraş mic unde oamenii duc lipsă de specialişti. „Potenţialul meu poate fi exploatat mult mai bine aici. Este nevoie să construim, să îmbunătăţim actul medical, să-i tratăm pe oameni cum se cuvine. Experienţa mea este de mare ajutor aici. Am găsit un personal bine pregătit, deschis la colaborare care m-a făcut să mă simt excepţional. Oamenii au nevoie de noi, iar noi la rândul nostru trebuie să ne facem meseria cum se cuvine. Vrei să trăieşti bine, munceşti, pentru că nu vine nimeni să-ţi dea o pâine“, explică medicul iordanian.

Medicul Said s-a specializat în obstetrică-ginecologie în România. A efectuat stagiatura la Spitalul Caritas, iar ulterior a lucrat la spitalul Malaxa şi la Maternitatea Bucur, în ultimii 5 ani. Aglomeraţia şi haosul din Bucureşti l-au determinat să aplice pentru un post la Călăraşi, unde lipsa specialiştilor era acută. A venit pe malul Borcei, alături de soţie şi unul dintre copii, elev la liceu, celălalt fiu rămânând în Capitală unde este student. Soţia sa româncă, alături de care şi-a întemeiat o familie în urmă cu mulţi ani, lucrează tot la Spitalul din Călăraşi, la Serviciul Financiar.

Activitatea a crescut cu 400%

Convins că poate face mai mult în provincie decât în Bucureşti, Said s-a adaptat rapid la Călăraşi. A găsit un colectiv primitor, iar condiţiile din spital sunt decente. “Sigur că ne-am dori mai mult, dar asta depinde de autorităţi. Dotările şi renovarea secţiilor sunt importante. Este un lucru bun că am găsit asistente şi medici cu mentalităţi schimbate, oameni care îşi doresc mai mult şi care fac totul pentru binele pacienţilor. Pot spune că la Călăraşi am găsit condiţii mai bune decât la multe spitale din Bucureşti. Sunt foarte mulţumit şi sper să schimbăm în bine munca noastră, atât calitativ, cât şi cantitativ. Este un lucru remarcabil faptul că déjà activitatea nostră a crescut cu 400% în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală”, povesteşte medicul.

Se consideră român

După mai bine de 3 decenii trăite în România, Said spune că se consider român. În Palestina merge să-şi viziteze cele două surori şi un frate la câţiva ani pentru că nu-şi permite mai des. Aici a învăţat să mânânce preparate tradiţionale, iar soţia şi soacra îl răsfaţă cu salată de boeuf şi sărmăluţe. Pentru români, în Anul Centenar, are un singur mesaj: Şi să fim mai buni unuii cu alţii şi să luăm lecţii de la oamenii de acum 100 de ani. “Munca ta serveşte ţara ta. Trăim într-o ţară liberă şi fiecare îşi croieşte viaţa, nu mai e dictată ca înainte. Vrei să trăieşti bine, e important să munceşti. Oamenii sunt buni şi calzi, fel ca şi noi, orientalii”, spune medicul. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite