Ion Vlad, sculptorul care i-a cucerit pe francezi. Artistul, înmormântat alături de Brâncuşi, în cimitirul Montparnasse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul a cunoscut consacrarea peste hotare
Artistul a cunoscut consacrarea peste hotare

Deşi s-a născut la Feteşti, Călăraşiul l-a adoptat încă din primii ani de viaţă. În oraşul de pe malul Borcei, Ion Vlad, sculptorul care a realizat faţada Operei Române, dar care şi-a câştigat faima peste hotare, a învăţat să gândească şi să iubească, după cum mărturisea.

A absolvit clasele primare, gimnaziul şi liceul Barbu Ştirbei la Călăraşi unde şi-a şi petrecut o bună parte a tinereţii sale. De aici a plecat la Bucureşti, unde a studiat la Şcoala de Arte Frumoase cu maestrul Cornel Medrea, după care devine profesor de sculptură la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. În anul 1964 i se acordă Premiul de Stat. Cu toate acestea, simte că peste graniţe va avea loc adevărata sa consacrare. Lucru adevărat, având în vedere că imediat aprecierile şi recunoştinţa nu au întârziat să apară.

Devine cetăţean francez în 1972

Cariera spectaculoasă a sculptorului începe odată cu plecarea din România. Ion Vlad a părăsit ţara în 1965, la vârsta de 45 de ani, şi se stabileşte la Paris. În 1967 i s-au comandat 5 sculpturi pentru Espace Pierre Cardin din Paris, iar din anul 1969 a devenit profesor titular de sculptură şi desen la Centrul American din Paris. În anul 1972 i se acordă cetăţenia franceză, iar din 1975 a devenit profesor suplinitor de sculptură şi desen la Universitatea din Sorbona. În ţată, cele mai reprezentative lucrări ale sale sunt faţada Faţada Operei Române din Bucureşti şi cea Spitalului Oneşti.

Capodopera creaţiei, statuia lui Eminescu de la Sorbona

Printre lucrările mai importante din perioada franceză a artistului se numără o decoraţie murală din beton, de 100 mp, realizată în 1978 pentru Musique, Diffusion Francaise, La Bois-Colombes, şi două sculpturi murale în bronz şi ciment, din anul 1979, realizate pentru Spitalul Saint Joseph din Stockton, San Francisco (California).

În 1980 îşi instalează un al doilea atelier la Nisa, iar până în 1991 îşi împarte activitatea între Nisa şi Paris. Capodopera creaţiei sale este Statuia lui Eminescu, amplasată lângă Universitatea Sorbona- Paris. Statuia, turnată în bronz, la dimensiunea de 2,5 metri înălţime, a fost amplasată în oraşul luminii chiar la centenarul naşterii poetului, în iunie 1989.

Asociaţii culturale

Se stinge din viaţă la Paris, la vârsta de 72 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale. Este înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris, alături de Brâncuşi. Drept omagiu pentru opera sa, în Feteşti a luat fiinţă Asociaţia Culturală "Ion Vlad" condusă de biograful lui Ion Vlad, Emil Druncea. O Asociaţie Ion Vlad s-a înfiinţat şi în oraşul german Salszgitter.

Concurs de eseuri si artă plastică

La Călăraşi, în memoria artistului s-a organizat în 2011 prima ediţie a concursului de eseuri şi artă plastică "Ion Vlad". Competiţia a fost dedicată elevilor din clasele a VII-a şi până la a XII-a. "Este o manifestare pe care noi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, o iniţiem în memoria unuia dintre cei mai mari sculptori de pe teritoriul României uitat, din păcate, de contemporani. Este vorba de Ion Vlad, născut la Feteşti, judeţul Ialomiţa, dar care şi-a făcut studiile gimnaziale şi liceale la noi la Călăraşi. A fost absolventul liceului "Ştirbei Vodă". Un artist plastic de excepţie care din 1967 a trăit în Paris, unde a şi creat. Cea mai importantă lucrare a lui este un bust a lui Mihai Eminescu de 2,5 metri şi care se află chiar în faţa Universităţii Sorbona din Paris. Pentru noi, călărăşenii, această manifestare reprezintă un mod pentru a ne sfinţi cu adevărat valorile contemporane sau valorile care pentru mine sunt perene în această zonă", declara la acea dată, şeful Inspectoratului, prof. Contantin Tudor.

Citeşte şi: Academicianul Dan Mateescu, doar un nume pe un liceu. Inginerul a participat la ridicarea podului peste Prut

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite