Învăţăturile părintelui Arsenie Papacioc pentru femei cu bărbaţi non-ortodocşi: „Mâine-poimâine ăsta îţi dă în cap!“
0În predicile sale şi în lucrările pe care le-a lăsat moştenire credincioşilor, Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei, vorbeşte despre femeie şi rolul esenţial al acesteia în familie, despre iubire şi respect, dar dă şi sfaturi tinerilor care urmează să-şi întemeieze o familie.
Părintele vorbeşte din întâmplări de viaţă, din experienţa pe care a trăit-o alături de credincioşi. Vorbele sale au inspirat tineri să facă alegeri în viaţă.
Iată ce povesteşte:
„Un student la Politehnică se îndrăgostise de o fată foarte urâtă. M-am trezit cu el la mine să-mi ceară sfaturi, că era înnebunit dupa ea. Ea, săraca, n-avea cum să speculeze iubirea, pentru că nu avea nimic, era urâtă. Dar nu există femeie urâtă.
Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii”.
"Căutaţi-va la biserică, nu la discoteci şi pe trotuare!"
Pentru a-i face pe tineri să înţeleagă profunzimea unei relaţii de iubire, părintele vorbea în timpul slujbelor despre cumpătare, despre importanţa unei legături sufleteşti. Îi sfătuia pe cei care urmau să se căsătorească să nu-şi caute jumătatea pe stradă sau în cluburi, ci la biserică, având astfel siguranţa că vor întâlni un om credincios, cu frică de Dumnezeu.
“Am atras atenţia la fete să nu se grăbească în privinţa acceptării unei prietenii cu un băiat, dacă nu este credincios. Le întreb: «E creştin?». «Nu, dar acum doreşte să se facă!». «Bine, dar cum crezi tu, care ai crescut în biserică, că îl vei învăţa tu acum să se închine? Mâine-poimâine astă îţi dă în cap!». Asta e o enorm de mare greşeală. Prietenia adevarată este dacă ideile sunt comune; căutaţi-vă la biserică, nu la discoteci şi pe trotuare! Cel mai bine este să nu te grăbeşti, de la începutul începuturilor. Dacă este inevitabilă o întâlnire între un băiat şi o fată, acesta trebuie să o cultive, să-i semene calitatea de a fi productivă din punct de vedere sufletesc - pentru că trupeşte, cum am spus, nu e o problemă. Ai văzut că are un defect, completează cu sfatul şi cu comportamentul tău să-şi îndrepte defectul. Trebuie să fie pregătită să ducă toate aceste lucruri, iar tu trebuie să o întreţii cu orice chip în problemele ei, să o stimulezi continuu. Ea nu se bagă în problemele tale, nici nu are cum - dacă eşti o personalitate, dacă încearcă, dă greş”, a mai povestit părintele Papacioc.
Cine a fost părintele Arsenie Papacioc?
Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris volume întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur.
Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi, pe 13 august 1914. Anghel, aşa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil al agentului sanitar Vasile Papacioc şi al soţiei sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. „Popa cu cioc“ s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, „Patriarhul Dobrogei”.
Muncitor şi primar
De-a lungul vieţii, el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare. Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat sfârşitul.
Vă recomandăm şi: