În ce situaţii suntem obligaţi să cerem schimbarea cărţii de identitate. Ce riscă cei care au buletinul expirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea de identitate se obţine de la Evidenţa Persoanelor FOTO MAI
Cartea de identitate se obţine de la Evidenţa Persoanelor FOTO MAI

Cetăţenii care stau în buzunar cu buletinul expirat riscă amenzi între 40 şi 80 de lei.  Conform legii, aceştia sunt obligaţi să se prezinte la Serviciul Public Comunitare de Evidenţă a Persoanelor pentru a solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate.

Acest lucru se poate face cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului  de valabilitate al actului de identitate deţinut, dar nu mai mult de 180 zile, în termen de 15 zile de la producerea unor modificări sau, în cazul minorilor, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani.

Biroul de Evidenţă a Persoanelor, cu sediul în Strada Progresul, nr. 23, invită cetăţenii să se prezinte în cel mai scurt timp posibil la sediul instituţiei şi să solicite intrarea în legalitate, în sensul eliberării unor acte de identitate, în cazul tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi în cazul persoanelor care deţin acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat sau urmează să expire în perioada imediat următoare.
 

Pierdut, furat, distrus sau anulat

De asemenea, aceeaşi responsabilitate au şi cei care au actul de identitate deteriorat, pierdut, furat, distrus sau anulat, şi-au modificat numele sau prenumele (prin căsătorie, divorţ, adopţie, schimbare de nume pe cale administrativă), şi-au schimbat domiciliul; locuiesc pe o stradă cu denumirea schimbată sau cu imobilul renumerotat. Şi în cazul în care localitatea de domiciliu are rangul schimbat ori a fost rearondată unei alte unităţi administrativ-teritoriale, fotografia din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului sau li s-a atribuit un nou CNP, oamenii sunt obligaţi să se prezinte la ghişeul de la Evidenţa Populaţiei.

Iată programul de lucru la ghişeu:

Luni, Marţi, Joi 08.00-16.00
Miercuri 08.00- 18.30
Vineri 08.00-13.30.

„Menţionăm faptul că nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţioneaza după caz, cu amenzi cuprinse între 40 -80 lei”, atrag atenţia autorităţile.
 

Vă recomandăm şi:

MAI se leagă de titlul piesei „Pierdut buletin” în ultimul mesaj de informare

Ce faci ca să obţii cartea de identitate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite