Gheaţa de pe Dunăre aduce pagube de milioane de euro transportatorilor
0
Companiile de navigaţie care efectuează transporturi de mărfuri pe Dunăre înregistrează pierderi de zeci de milioane euro din cauza închiderii navigaţiei din cauza acumulării de sloiuri şi podurilor de gheaţă format pe fluviu.
Potrivit directorului Sucursalei Drobeta a CNFR Navrom SA Galaţi, Florin Bejenaru, convoaiele de nave staţionează în porturi încărcate cu mărfuri, aşteptând redeschiderea traficului naval imediat ce condiţiile de iarnă vor permite deplasarea acestora fără riscul de a pune în pericol siguranţa acestora şi viaţa echipajelor.
„De asemenea, se cheltuiesc sume importante cu combustibilul necesar efectuării manevrelor în locul de ancorare pentru păstrarea în stare de exploatare a echipamentelor. Întârzierile în livrarea mărfurilor aduc pagube enorme şi beneficiarilor”, a declarat Bejenaru pentru Agerpres.
Pod de gheaţă la Călăraşi
La Călăraşi, situaţia continuă să fie critică. Nu mişcă nimic pe Dunăre. Conform unei situaţii prezentate de hidrologi, la 23 ianuarie, formaţiunile de gheaţă s-au menţinut, în general, fără modificări importante pe sectorul Gruia – Tulcea şi au fost în extindere şi intensificare în Delta Dunării. Pe sectorul Bechet – Olteniţa, curg sloiuri (pe 20-40% din suprafaţa apei), pe sectorul Călăraşi – Cernavodă, la Vadu Oii, Isaccea şi Tulcea – pod de gheaţă, la Brăila, pe sectoarele Gruia-Calafat şi Brăila – Galaţi predominând gheaţa la maluri, iar în Delta Dunării sunt prezente curgerile de sloiuri şi blocajele de gheţuri.
Debit staţionar
Până la sfârşitul lunii, specialiştii estimează că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în staţionar în prima zi a intervalului ( 2900 m3/s), apoi în scădere până la valoarea de 2400 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). În aval de Porţile de Fier nivelurile vor fi în creştere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă.
Formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante, putând produce variaţii de niveluri şi debite pe tot sectorul din aval de Porţile de Fier.
O lună, prizonierii fluviului de gheaţă
Nici în 2012, iarna nu a fost mai blândă. Dunărea a îngheţat tun la Călăraşi, prinzând ca într-o menghină mai multe remorchere. Aproape o lună, marinarii au fost prizonierii fluviului de gheaţă.
„Din 1984 n-am mai văzut aşa ceva. Suntem la mila Domnului. Nu putem decât să aşteptăm“, spunea atunci Vasile Porumb, căpitanul unui barje.Nava cu care circula a fost prinsă în gheaţă la Chiciu, alături de alte peste 30 de ambarcaţiuni. Ca într-un mic orăşel glaciar. Nu se mişca nimic. Din cauza temperaturilor scăzute, Borcea, braţul Dunării, a îngheţat. Peisajul a fost fascinant, iar sloiurile de gheaţă nu mai lasau loc apei să înainteze. Imaginea încremenită părea desprinsă din poveşti, iar ninsoarea i-a dat o strălucire aparte. În doar câteva ore, gerul cumplit a făcut ca nimic să nu mai mişte.
Vă recomandăm şi:
Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte