Frumuseţile Dunării, neexploatate turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare cu barca te va purta într-o lume mirifică, dominată de linişte şi farmec aparte. Unele dintre cele mai frumoase oaze ale naturii, ostroavele care găzduiesc mii de specii de păsări, animale şi plante ocrotite de lege, dar neexploatate turistic, se găsesc pe Dunăre.

Doar cei care deţin o barcă se încumetă să viziteze aceste frumoase insuliţe create pe fluviu. Zeci de pelicani, pescăruşi, şoimi şi alte specii rare de păsări trăiesc în raiul conferit de insule.

Vestigii istorice

Pe insule putem găsi chiar vestigii istorice, precum cele de pe ostrovul Păcuiul lui Soare. Aici pădurea ascunde ruinele cetăţii bizantine Vicina, construită în anii 971-972 d.H.  Un loc romantic, plin de istorie cu un peisaj fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit se afundă în apele nemiloase ale Dunării. În unele dintre aceste locuri, sălbăticia şi vegetaţia abundentă te duc cu gândul că piciorul omului nu a călcat pe acolo de zeci de ani. „Este un loc de vis, ireal. Nici nu-ţi vine să crezi că pot există astfel de minunăţii. Am venit într-o drumeţie, la recomandarea unor prieteni. Este magnific!“, a spus Ioana Alexandru, studentă.

Muncă titanică

Cu toate acestea, deşi este cea de-al doilea sit ca mărime şi potenţial arheologic din ţară, acesta se afundă apele Dunării. Locul reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică. „Reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani“, susţine Oana Damian, arheolog la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi. Specialistul nu crede că se poate salva ceva din cetate, mai ales că mare parte din aceasta se află de sute de ani sub apele Dunării. 

Cum ajungeţi

Insula se află la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi. Se poate ajunge cu maşina, pe DN3, dacă veniţi de la Bucureşti, până la Complexul Podul 4, de unde puteţi închiria o barcă cu motor. Dacă veniţi dinspre Constanţa, puteţi trece cu BAC-ul la Călăraşi şi veţi ajunge la acelaşi complex cu un microbuz în aproximativ 10 minute.

Pe lângă cazarea la Complexul Albatros Podul 4, unde plătiţi pentru o cameră dublă 140 de lei, vă puteţi închiria o cameră la Hotel Călăraşi, cu aceeaşi sumă. La hotelul Albatros, camera single costă 120 de lei, apartamentul pentru două persoane, 240 de lei, iar o cameră dublă ajunge la 140 de lei. Pe lângă cazare este inclus în tarif şi micul dejun. Pentru 100 de euro pe zi, puteţi închiria o barcă cu motor pentru 4 persoane. Cu aceasta puteţi face plimbări nestingheriţi pe Dunăre sau pe braţul Borcea.

21.000 de specii de păsări

Ostrovele sunt importante pentru cuibăritul, migraţia şi iernarea păsărilor specifice zonei deltare, cum sunt: pelicanii, egretele, stârcii, raţele, ciocănitorile, pescăruşii, vulturii şi cintezele. Printre speciile protejate care cuibăresc aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, cormoranul mic, şoimul dunărean şi vulturul codalb.  În zona celor 10 ostroave cuibăresc şi vin să se hrănească peste 21.000 de specii de păsări care îşi depun ouăle aici sau în zona Srebrâna (Bulgaria) sau în Delta Dunării.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite