Fabuloasa poveste a superbei actriţe românce din „Dragoste la zero grade”, care a ajuns expert în fizică nucleară

0
0
Florentina Mosora alături de Iurie Darie în "Dragoste la zero grade" Foto:cinemagia.ro
Florentina Mosora alături de Iurie Darie în "Dragoste la zero grade" Foto:cinemagia.ro

Talentată, frumoasă şi cu un farmec aparte. Acestea au fost calităţile care au propulsat-o rapid pe Florentina Mosora, o tânără din Cluj, în lumea cinematografiei româneşti din anii '60. Conştientă că poate să demostreze şi mai departe de ecran, tânăra, care a fost distribuită în filme la vârsta de 19 ani, nu şi-a găsit locul sub lumina reflectoarelor.

Frumusetea chipului, şatenă cu ochii verzi, a făcut ca tânăra Riri, aşa cum era alintată de apropiaţi, să fie distribuită în filme la vîrsta de 19 ani. Conform cinemagia.ro a jucat doar în 4 filme: "Baieţii nostril(1959)", "Sub cupola albastră(1962)", "Post-Restant(1961)" şi "Dragoste la zero grade(1964)", renunţând la succesul din lumea artistică pentru a-şi urma vocaţia ştiinţifică.

Născută la Cluj, în 1940, pe 7 ianuarie, Florentina Ioana Stan-Mosora a avut ambiţia să obţină în 1961 o licenţă în chimie, iar în 1967 în fizică nucleară. Şi-a echivalat ambele diplome in Belgia. A făcut specializări, între anii 1964-1966, în biofizică medicală şi neurofiziologie şi a obţinut titlul de Doctor la Universitatea din Bucureşti.

Între 1961-1967 a fost cercetător ştiinţific la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Între 1965-1970 a fost asistenta profesorului Vasile Vasilescu la Laboratorul de biofizică din cadrul aceleiaşi facultăţi, iar din 1972 a fost lector la Facultatea de Biologie.

În 1974 a ajuns în Belgia

În 1974 a plecat în Belgia, unde a lucrat la cercetarea utilizării izotopilor stabili în medicină. A fost mai întâi conferenţiar, între 1974 şi 1979 şi a devenit profesor universitar în 1988, specialitatea Fizică biologică –Biochimie. S-a ocupat si de oceanografie.În 1989 a fost unul dintre cei trei oameni de ştiinţă care au organizat un seminar NATO privind biomecanica proceselor de transport.

image

Carieră excepţională

Membră a Societăţii Române de Fiziologie (’63-’71), Biochimie (’63-’71), Biofizică (’65-’71); membră a Societăţii Belgiene de Biofizică, Fizică după 1969, a Societăţii Regale de Ştiinţe din Liège, după 1980, a Asociaţiei Biochimiştilor şi specialiştilor în Biologie Moleculară a Universităţii din Liège 1980-’85, a Societăţii Internaţionale pentru Studiul Maladiilor Civilizaţiei şi Mediului după 1981; membră a Academiei de Ştiinţe din New York (după 1982), preşedintă a Institutului de cercetări Marine şi Interacţiunii Aer Mare după 1989, vicepreşedintă a societăţii franceze “Izotopi stabili” după 1987; membră a Consiliului Ştiinţific al staţiunii de cercetări submarine şi oceanografice al Universităţii din Liège; după 1987.

calarasi riri

” Cu titlurile ştiinţifice, participările la colocvii, întâlniri şi congrese internaţionale, cu titlurile lucrărilor şi studiilor Florentinei Mosora am putea umple o revistă întreagă. Am amintit câteva din responsabilităţile şi realizările acestei cercetătoare pentru a avea, cât de cât, noţiunea şi reprezentarea extraordinarei ei realizări profesionale, într-un domeniu atât de exclusivist”, scrie Cleopatra Lorinţiu, reputat om de televiziune, pe blogul său într-un articol dedicat Florentinei Mosora.

Răpusă de boală

În 1994 s-a stins din viaţă la Liege, în Belgia, răpusă de o boală necruţătoare. De-a lungul carierei sale a primit o serie de distincţii pentru excepţionala activitate pe care a desfăşurat-o, printre care, Premiul Agathon De Potter la Academia Regală a Belgiei, ordinul "Officier de l'Ordre de Leupold II"-1981 şi "Commandeur de l'Ordre de la Couronne"-1992.



Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Regina zborului. Cum a doborât Smaranda Brăescu recordul mondial feminin la saltul cu paraşuta, în Bărăgan

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite