Expoziţie. Tezaurul de la Pietroasa- Cloşca cu puii de aur, adus la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cloşca cu puii de aur Foto:MDJ Călăraşi
Cloşca cu puii de aur Foto:MDJ Călăraşi

“Tezaurul de la Pietroasa-Cloşca cu puii de aur” şi cea mai mare colecţie de telefoane din ţară pot fi admirate pentru prima dată de călărăşeni la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi. Printre manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, vineri, 24 ianuarie, vor fi vernisate două expoziţii.



«Tezaurul de la Pietroasa » cunoscut şi sub numele de "Cloşca cu puii de aur" - a fost descoperit în anul 1837 de doi ţărani la Pietroasele. Notorietatea internaţionalã a dobândit-o 30 de ani mai târziu, când piesele au fost expuse la Marea Expoziţie Universalã de la Paris. Specialiştii au lansat două ipoteze privind provenienţa tezaurului: fie el a aparţinut vizigoţilor care s-au refugiat în Imperiul Roman odată cu apropierea hunilor, fie ostrogoţilor, din prima jumătate a secolului al V-lea. Pentru ca toatã lumea să poată admira tezaurul, bijutierul familiei imperiale de Habsburg a realizat patru replici după tezaurul de la Pietroasele la sfârşitul secolului al XIX-lea, când tezaurul a fost restaurat primind forma de astăzi.

Cea mai mare colecţie de telefoane din ţară

Expoziţia cuprinde 40 de piese de excepţie, reprezentative pentru perioada 1898 – 1985. Aparatele expuse, devenite acum piese de muzeu, pot fi considerate adevărate mărturii istorice care permit înţelegerea etapelor evolutive ale telefonului. Colecţia este una dintre cele mai mari din ţară. Toate telefoanele se află în stare de funcţionare şi sunt restaurate cu piese originale. Telefoanele sunt civile de masă, de perete, telefoane militare şi centrale telefonice din perioade diferite. Cea mai veche piesă aflată în patrimoniul Mu¬zeului Judeţean Buzău este un model de telefon Ericsson ce datează din 1898.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite