De ce trebuie să ţineţi cont la aprovizionarea pentru Paşte. Cumpăraţi marfă numai din locurile autorizate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să-i ferească pe călărăşeni de eventualele îmbolnăviri, cumpărând produse neconforme, acum, în apropierea Paştelui, inspectorii de la Dirceţia Sanitar-Veterinară vin cu câteva sfaturi.

Iată ce trebuie să ştiţi când mergeţi la cumpărături. Dacă achiziţionaţi ouă din locuri autorizate înseamnă că nu aveţi de ce vă teme. Marfa provine de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar. Obligatoriu ouăle sunt marcate cu codul exploaţiei de provenienţă format din indicativul RO al judeţului şi  codul de trei cifre ce indică modul de creştere al găinilor, urmat de  data valabilităţii.

Fişe de sănătate pentru laptele crud

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA.

- producătorii care vând direct lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

- brânzeturile destinate comercializării pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente(tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc).

Brânzeturile, protejate împotriva contaminării

- brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare(de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

- sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe a brânzeturilor în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia că acestea să fie curate.

- produsele trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii etc. Se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi: aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate; afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toata perioada comercializării a unor informaţii înscrise pe tăbliţe sau panouri din care să reiasă tipul produsului, data producţiei, originea etc.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite