De ce se crede că „Luna sângerie“ anunţă o catastrofă. Superstiţii legate de evenimentul astronomic uimitor şi cum ne influenţează emoţiile
0Eclipsa totală de Lună, din 4 aprilie, ce va fi vizibilă doar de pe coastele Oceanului Pacific şi din Australia, va oferi un spectacol grandios pe cer. Luna va avea o culoare roşiatică de vineri până duminică. Potrivit NASA, faza de totalitate a fenomenului astronomic va dura aproximativ cinci minute, ceea ce face ca eclipsa să fie cea mai scurtă din acest secol.
Eclipsa totală de Lună, care va da naştere fenomenului optic numit „Lună sângerie”, având în vedere culoarea discului satelitului Terrei, va avea loc sâmbătă, în intervalul 09.01 GMT (12.01, ora României) – 14.59 GMT (17.59, ora României). Eclipsa va fi vizibilă în regiunea Oceanului Pacific, pentru locuitorii din Australia, Japonia, China, Asia de Sud-Est şi coasta de vest a Americii, care vor putea observa cum Luna devine roşiatică, informează space.com.
În credinţa populară se vorbeşte despre „Luna sângerie” ca o adevărată ameninţare pentru oameni. Se crede că anunţă o catastrofă, deoarece marchează sfârşitul lumii şi a doua venire pe Pământ a lui Mesia, potrivit profeţiilor biblice. Acestea arată că ori de câte ori a avut loc acest fenomen, lumea a fost zguduită de evenimente care au schimbat istoria.
Fenomenul astronomic, cunoscut ca „tetradă”, presupune o serie de patru eclipse totale de lună. Evenimentul coincide cu Paştele evreiesc, celebrat sâmbătă. A doua eclipsă din 2015 va avea loc la 28 septembrie, când evreii au Sărbătoarea Corturilor. De fiecare dată când „Luna de Sânge” a picat în timpul unei sărbători evreieşti au avut loc evenimente care au schimbat istoria. Prima tetradă care a picat de Paştele evreiesc s-a produs în Evul Mediu, în 1493.
Se accentuează emoţiile
În timpul eclipselor de Lună, organismul uman are de suferit. Astrologii spun că se accentuează stările emoţionale şi că unii dintre noi putem fi puşi în faţa unor decizii importante, însă fiecare pas trebuie bine gândit. Din vechime însă, evenimentele astronomice le-au dat de gândit oamenilor simpli. Ţăranul român a asociat dintotdeauna semnele de pe cer cu numeroase calamităţi.
Conform www.superstitii.ro, oamenii credeau că atunci când este eclipsă de Lună sau de Soare “dracii sunt vinovaţi că vin şi-o fură de pe cer” sau dacă era eclipsă parţială, vinovaţi se făceau vârcolacii care “veneau s-o mănânce”. Evenimentul mai era considerat şi ca o pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor. Conform Magdei Stavinschi, doctor în astronomie, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, citată de PROTV, miturile legate de eclipse "sunt clasice şi au venit din necunoaştere". Cercetatorul a precizat însă că acestea sunt legende şi mituri care rămân deocamdată la nivelul poveştilor populare şi nu au nicio influenţă asupra omului.
Vă recomandăm şi: