Imagine incredibilă: eclipsa totală de soare, surprinsă din avion, deasupra Atlanticului, de vânătorul român de eclipse Cătălin Beldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomul român a făcut parte din delegaţia internaţională care participă la proiectul EFLIGHT 2015, de observare a eclipsei totale de soare care a avut loc astăzi.

Prima eclipsa a anului 2015 are loc vineri, 20 martie, fiind vorba despre o eclipsa totala de Soare vizibila din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa partiala fiind observabila din Europa, nordul Africii si vestul Asiei. Fenomenul este observabil de pe teritoriul Romaniei.

Eclipsa de soare a fost observată de astronomul român Cătălin Beldea, cunoscut ca vânător de eclipse. Acesta a participat la o expediţie de observare a eclipsei din avion, în proiectul EFLIGHT 2015. Astronomul român a surprins eclipsa în faza de totalitate, la 12.000 de metri, în timpul zborului cu avionul către Polul Nord.

„Coroana exceptională, umbra proiectată pe marea Norvegiei, iaraşi, de neimaginat, poate cea mai frumoasa eclipsă din cele 8 totale”, a scris Cătălin Beldea pe pagina sa de socializare.

Înainte de acest moment, Cătălin a asistat la o prezentare a etapelor zborului, unde s-a discutat despre intercepţia umbrei şi modelele de simulare a coroanei solare, inelelor de diamant.

Cătălin Beldea, de la revista "Ştiinţă şi Tehnică", este un pasionat de fotografia astronomice, fiind primul roman care a fost publicat pe site-ul NASA. În calitatea sa de vânător de eclipse, acesta a urmărit fenomene urmărit similare în Turcia, Siberia, China, Australia şi chiar în Kenya.

Vă mai recomandăm:

Eclipsă de Soare în România: fenomenul astronomic, în imagini

Eclipsa de Soare de vineri a putut fi observată de pasionaţii de fenomene astronomice atât „de acasă” şi din locuri special amenajate, însă numai cu echipament special, dar şi pe internet.

Precedentele eclipse vizibile din România: 25 de eclipse totale de Soare, în ultimul mileniu. Cele mai interesante fenomene astronomice în ţara noastră

Eclipsa parţială de Soare de vineri vine după un lung şir de fenomene asemănătoare. Reprezentanţii Observatorului Astronomic spun că din ţara noastră au mai fost vizibile alte 25 de eclipse totale sau inelare începând cu anul 1033.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite