Cum trebuie consumată valeriana ca să nu ai dureri de cap. Leacul miraculos care alungă frica şi gândurile negre

0
0

Bogată în vitamina C şi acid folic, valeriana, numită popular odolean, salata mielului sau iarba pisicii, ajută la energizarea organismului, alungă stresul, calmează stările nervoase şi redă somnul odihnitor. Dacă nu este folosită după sfatul medicului poate are efecte periculoase. Consumată în cantităţi mari, provoacă indigestii, ameţeli şi dureri de cap.


Bogată în vitamina C şi acid folic, valeriana, numită popular odolean, salata mielului sau iarba pisicii, ajută la energizarea organismului, alungă stresul, calmează stările nervoase şi redă somnul odihnitor. Dacă nu este folosită după sfatul medicului poate are efecte periculoase. Consumată în cantităţi mari, provoacă indigestii, ameţeli şi dureri de cap.

Valeriana este cunoscută ca plantă tămăduitoare de mii de ani, fiind considerată un leac eficient pentru sistemul nervos, în tulburări emoţionale, dar tratează şi afecţiunile pe care le pot induce aceste stări.
Plantă ierboasă, perenă, care creşte spontan prin fâneţe umede de deal şi munte, prin luminişurile pădurilor, cu flori mici cu  nuanţe de la roşu-liliachiu până la roz deschis, valeriana este sedativ pentru sistemul nervos şi cardiac. De asemenea are proprietăţi antispastice, antivomitive, este carminativ - combate gazele intestinale-, este hipotensiv şi stimulează menstruaţia.

image
“În scopuri terapeutice este utilizată valeriana de cultură, planta care creşte spontan este destul de rară, şi destul de greu de găsit. O găsim sub formă de preparate - ceai, tinctură -, în magazinele naturiste sau în farmacii. Tinctura din rădăcina de valeriana este preparatul cel mai utilizat, pentru că acţionează foarte rapid şi eficient, chiar administrată în doze relativ mici”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.  

Tratamentul se întrerupe treptat

Nu este indicată utilizarea pe durată lungă sau nelimitată, fitoterapeuţii recomandă întreruperea treptată a tratamentului cu valeriană, deoarece renunţarea bruscă poate afecta echilibrul emoţional. Întreruperea trebuie făcută treptat, prin reducerea dozelor administrate.

image

Valeriana are un conţinut caloric mic, de doar 21 de calorii la 100g şi este bogată în minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, K), acizi graşi esenţiali omega-3, fibre şi clorofilă. Are proprietăţi tonice, remineralizante, antioxidante, antiinfecţioase, antiscorbutice, de purificare drenează fluidele din organism, are proprietăţi laxative şi diuretice, emoliente, răcoritoare şi uşor cardiotonice. Este indicată, în special, pentru persoanele care suferă de:insomnia, stress, probleme cardiovasculare, probleme digestive, extenuare fizică şi psihică, afecţiuni ale vezicii urinare şi rinichilor.

dureri de cap dinti femeie ochelari stres Shutterstock

Valeriana reduce tensiunea nervoasă şi anxietatea. Această plantă tratează toate afecţiunile ce au la baza lor stresul. Însă valeriana trebuie întrebuinţată cu mare grijă deoarece are numeroase efecte adverse precum indigestiile, ameţelile şi durerile de cap. Valeriana însă, folosită în cantităţi corespunzătoare elimină frica, stresul, calmează emoţiile, gândurile şi induce un somn liniştitor”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
 

Vă recomandăm şi:

Analgezice naturale: cinci plante-minune care iau durerea de cap „cu mâna“

Măceşele, remediul universal care previne tumorile şi reglează metabolismul. Şapte motive pentru a consuma ceaiul de măceşe

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite