Analgezice naturale: cinci plante-minune care iau durerea de cap „cu mâna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O durere năucitoare de cap te poate face să-şi pierzi controlul, să devii irascibil şi să nu mai ai chef de nimic. Pentru acestea există şi alte remedii eficiente în afară de medicamentele din farmacie: leacurile din grădină sunt uneori adevărate miracole.

Durerile de cap pot fi cauzate de numerosi factori, printre care se numără: stresul, oboseala fizică şi oculară, deficienţele de magneziu, deshidratarea, răceala sau gripa, un stil de viaţă haotic, abuzul de alcool şi tutun, hipertensiunea, alergiile, zgomotul excesiv, variaţiile presiunii atmosferice, aerul prea uscat, insolaţiile.

“Cu cât durerile de cap sunt mai intense cu atât ne putem concentra mai puţin, suntem irascibili, apatici, cu alte cuvinte, avem o stare generală proastă. Înainte de a apela la analgezice, avem la îndemână câteva remedii naturiste care fac minuni. Nu numai că te vor ajuta sa te simti mai bine, dar nici nu sunt dăunătoare pentru organism”, spune Denisa Zaharia, apifitoterapeut.

În multe cazuri, terapiile cu plante dau rezultate foarte bune: rozmarinul, muşeţelul, ghimbirul, teiul şi pelinul sunt analgezice naturale, care pot calma simptomele durerilor de cap, oricare ar fi cauzele care stau la originea lor: oboseală, stres, febră, exces de cafea, de alcool sau un curent de aer rece.

Ghimbirul reduce inflamaţia

Proprietăţile antiinflamatoare ale ghimbirului fac ca această plantă puternică să lupte într-un mod eficient împotriva durerilor de cap cronice.

image

Iată de ce ghimbirul este primul “ingredient” al trusei de ajutor pe care trebuie să o ai la tine atunci când călătoreşti, lucrezi sau iei parte la o activitate care ţi-ar putea declanşa o durere de cap. Se pare că ghimbirul poate reduce inflamaţia din organism într-un mod similar aspirinei sau ibuprofenului.

Rozmarinul creşte tonusul psihic

Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.


 

calarasi rozmarin
“Rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare”, spune dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.

De aceea, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante cunoscute de medicina naturii. În plus, terapia cu rozmarin contribuie la evacuarea bilei, stimulează secreţia gastrică, reduce balonările, tratează frigiditatea şi impotenţa (în egală măsură) şi creşte tonusul psihic.

Pelinul, proprietăţi tămăduitoare

Ceaiul de pelin este benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor si la nivelul frunţii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă peste care se adaugă o ceaşcă cu apa fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 2-3 minute, după care se strecoară şi se bea. Tratamentul cu ceai de pelin nu trebuie să dureze mai mult de 3 săptămâni. Folosit pentru proprietăţile sale tămăduitoare încă din Evul Mediu, pelinul trebuie consumat cu mare atenţie, deoarece, în cantităţi mari, este toxic. Planta este interzisă cu desăvârşire gravidelor.

image

Pentru proprietăţile sale medicinale din vremuri străvechi, pelinul era folosit pentru ritualuri religioase greceşti şi romane, iar în Evul Mediu a devenit de fapt o plantă medicinală folosită în mănăstiri. La nivel extern, pelinul tratează o serie de afecţiuni printre care insomniile şi migrenele, tratate foarte uşor cu ajutorul decoctului de pelin în care înmuiem un prosop şi înfăşurăm capul.

Tei, înainte de culcare

Durerile de cap care apar seara, înainte de culcare, sunt provocate de solicitările de peste zi sau de grijile care ne ocupă mintea şi nu ne lasă să adormim. Pentru a te linişti, bea un ceai din flori şi din frunze de tei uscate (o linguriţă de plantă uscată se lasă la infuzat într-o cană cu apă caldă). Combate stresul şi ajută la calmarea sistemului nervos central.

ceai de tei

Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseală, răceală şi gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei mărunţită bine se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic.

Muşeţelul, un adevărat elixir

Cunoscut încă din Antichitate ca leac pentru nevralgii şi reumatism, muşeţelul, cea mai populară plantă medicinală, este un adevărat elixir: calmează greaţa şi balonarea, îi scapă de colici pe sugari, alungă insomnia, tratează depresia, iritaţiile şi acneea.

Substanţele active pe care le conţine au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi, dar şi de copii, inclusiv de sugari. Specialiştii spun că acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăţi miraculoase.

image

Cercetătorii au demonstrat faptul că, dacă timp de o lună de zile urmăm cura cu infuzie de muşeţel (câte două căni pe zi) sau cu pulbere de muşeţel (câte o linguriţă de trei ori pe zi), ne vom simţi mult mai bine, mai revigoraţi, putem face faţă mai uşor încărcăturii emoţionale, perioadelor de stres la locul de muncă sau problemelor de altă natură. De asemenea, ne vom odihni mult mai bine şi vom face faţă provocărilor intelectuale.

Vă recomandăm şi:

Măceşele, remediul universal care previne tumorile şi reglează metabolismul. Şapte motive pentru a consuma ceaiul de măceşe

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite