Cum ne adresăm unor necunoscuţi şi ce e interzis să facem pentru a evita situaţiile jenante, când cerem numărul de telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conversaţiile pe stradă cu necunoscuşi trebuie să respecte câteva reguli de bun-simţ FOTO Adevărul
Conversaţiile pe stradă cu necunoscuşi trebuie să respecte câteva reguli de bun-simţ FOTO Adevărul

Există mai multe feluri de a intra în contact cu oamenii. A interpela pe cineva poate fi un semn de obrăznicie  dar şi un simplu mijloc de a ieşi din încurcătură. Uneori, acest demers  se rezumă la o simplă informaţie, alteori devine o lungă şi pasionantă conversaţie. Trebuie să respectăm şi în aceste situaţii câteva reguli de bun simţ pentru a evita situaţiile jenante.


La cozi, prin parcuri, în staţiile de autobuz, oameni necunoscuţi intră în vorbă împărtăşindu-şi părerile asupra unui anumit subiect. Nu e nimic rău în asta, cu condiţia ca această conversaţie să nu degenereze în ceartă.

Conversaţia între necunoscuţi nu mai reprezintă demult un act de nepoliteţe, dimpotrivă. Într-un oraş  străin este absolut normal să întrebăm pe cineva care este drumul spre gară sau cel spre ocatedrală celebră. Este suficient să salutăm şi apoi, politicos, să spunem pe scurt ce dorim. Orice om este mândru de oraşul în care locuieşte şi ne va răspunde cu plăcere. Odată informaţia obţinută, vom mulţumi înainte de a pleca în direcţia indicată.

Se poate întâmplă însă ca informaţia obţinută să nu fie absolut exactă. Pentru a nu avea îndoieli, e de preferat să întrebăm un şofer de taxi, un vatman, sau un agent de circulaţie. Nu trebuie să ne jenăm să punem astfel de întrebări; interlocutorul va pierde doar câteva minute. Nu interpelăm pe cineva foarte în vârstă sau, evident, foarte grăbit”, notează Aurelia Marinescu, autoarea celebrului “Cod al bunelor maniere”.

Cum să nu cazi în capcane

Un bărbat  trebuie să fie foarte prudent dacă se adresează unei femei. În general, este mult mai bine să ne adresăm unei persoane de acelaşi sex cu noi.

Prin meseria lor, agenţii de circulaţie, poliţiştii, controlorii de trenuri şi tramvaie, hamalii, şoferii de taxi, personalul hotelier sunt datori să dea informaţii. Aceasta nu neîndreptăţeşte să nu spunem "Bună ziua!", "Vă rog!" şi "Mulţumesc!"

Este permis să ne adresăm vecinilor de plajă, de masă, călătorilor din tramvai, din tren, din avion, sau celor care locuiesc la acelaşi hotel cu noi? De ce nu? În principiu, nimic nu ne opreşte să schimbăm câteva păreri despre timp sau despre un eveniment sportiv important.

"Din nefericire, există prea mulţi oameni care nu se limitează la o conversaţie neutră şi-şi obligă "victima" să-i asculte depănându-şi toată viaţă - bolile copiilor, primele iubiri, nenorocirile familiei, certurile cu soţia, relaţia cu şeful de birou, opiniile sale politice. Salvarea vine totuşi când pisălogul coboară din tren, căci şi lucrurile cele mai rele au un sfârşit... Chiar dacă persoana cu care stăm de vorbă ne place în mod deosebit, nu se cuvine să-i cerem numărul de telefon sau adresa, dacă ea nu are această iniţiativă", se arată în carte.

Normele comportamentului civilizat, o carte de succes

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

De ce e bine să fim politicoşi când angajăm o menajeră. Ce nu trebuie să-i spui niciodată femeii care face curăţenie

De ce nu trebuie femeile să ţină genunchii depărtaţi când se aşază. Lista completă a „greşelilor la masă“ din Codul Bunelor Maniere

Bărbaţii şi bunele maniere: „Domnul nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite