Cum faci cea mai gustoasă mazăre cu mărar. Secretele preparatului delicios, în cât timp e gata
0Garnitură la şniţele şi fripturi sau simplă, de post, mâncarea de mazăre este un deliciu. Reţeta gustosului preparat o regăsim la regretatul Anton Romna, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg de mazăre boabe
2 cepe
2 roşii
200 ml bulion roşii gros
2 legături mărar
100 ml ulei
1 lingură zahăr
sare, piper, cum vă e voia
Mod de preparare:
Se pune 1 litru apă la fiert. Ceapa se taie peştişori, se pune la călit. Se toacă roşiile. Când ceapa s-a înmuiat, se pun şi roşiile la călit, câteva minute, să-şi lase zeama . Se adaugă mazărea peste sos, două-trei minute, să se încingă. Se stinge cu apa clocotită, se lasă să fiarbă acoperită la foc mic .Se toacă mărarul. Când mazărea a fiert (cam 1 oră) se adaugă bulion, zahărul, sarea, piperul, să fiarbă 10 minute, să se lege. Se presară şi mărarul.
Taine: Marele secret e să laşi apa să scadă cât de mult, fără să arzi mâncarea. Unii îngroaşă sosul cu o lingură de făină desfăcută în apă călduţă. Alţii îi pun smântână la sfârşit.
E foarte, foarte gustoasă cu frigănele de pâine albă (tăvălite în sos de lapte îndulcit, ou şi făină) şi prăjite în unt.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi: