Cum faci adevăratul sos de roşii. Reţeta bulionului gustos de pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulionul rezistă 3 ani în cămară FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Bulionul rezistă 3 ani în cămară FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

Pasta de roşii, nelipsită din tocăniţe, ciorbe ori sarmale, se prepară în casă foarte uşor din cele mai sănătoase legume. Reţeta, una simplă la care nu se foloseşte conservant, este deosebit de gustoasă. Pregătit după reţeta bunicii, clasicul bulion rezistă în cămară timp de 3 ani.

”I-am putea spune clasic bulion şi nu s-ar supăra nimeni, important este să avem această pastă în stoc pe timpul iernii, mai ales de Crăciun, pentru delicioasele sarmale”, spune Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară. Toate bunătăţile pe care le prepară pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

Cantităţi egale de ardei gras roşu (sau kapia) şi pătlagele roşii, un mănunchi generos de tulpini de ţelină cu frunze, piper şi sare  grunjoasă după gust, în funcţie de soiul de roşii folosit, opţional zahăr, dacă roşiile sunt mai acrişoare.

"Eu la 26 de kg de. roşii şi ardei am folosit 300 grame de zahăr, 5 linguri de sare grunjoasă, 4 foi de dafin şi 2 linguri de piper proaspăt măcinat", spune gospodina.

Când începe să dea în clocot se pune mănunchiul de ţelină legat cu sfoară alimentară şi se lasă să fiarbă bine în vasul cu bulion, atât cât să-şi lase aroma, apoi se scoate cu o spumiera şi se aruncă.

Se adaugă sare şi zahăr, piper şi foile de dafin, se lasă să fiarbă până se înjumătăţeşte cantitatea iniţială din vas, se gusta din nou şi abia spre final se potriveşte gustul. Gustul e minunat şi foarte natural, aţi observat, n-am folosit deloc ulei, nu, pentru că nici bunica nu folosea! Important! Se sterilizează borcanele sau sticlele 20 de minute din momentul fierberii la bain marie şi vă garantez trei ani de viaţă, dacă le graţiaţi aşa de mult! Spor la treabă şi poftă bună!
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă: cum pregăteşti caşcavalul pane perfect şi de ce trebuie mâncat rapid

Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite