Cum a ajuns roiniţa să fie supranumită „planta care aduce liniştea“. Lista lungă a efectelor bune pentru organismul uman
0Folosită ca medicament de greci în urmă cu 2.000 de ani, roiniţa sau iarba albinelor, cu miros îmbătător ca şi lămâia, este considerată planta care aduce linişte. Roiniţa este cea mai eficientă metodă naturistă de eliberare a stresului, alături de sunetul de ploaie şi de uleiul de lavandă.
“Roiniţa e cunoscută pentru faptul că alungă nervozitatea, având şi efect sedativ, dacă o foloseşti sub formă de tinctură. Poţi recurge la un ceai de roiniţă dacă te confrunţi cu greţuri, dureri de stomac sau menstruale, diaree, toxiinfecţie alimentară, colici intestinali. Sub formă de băi, cicatrizează rănile”, spune Denisa Zaharia, apifitoterapeut.
Despre roiniţă sau lămâiţă se spune că era planta favorită a romanilor care o foloseau pentru a atrage albinele pentru miere. În Evul Mediu, aceasta apare ca tratament pentru tensiune, pentru a calma rănile, durerile de dinţi sau palpitaţiile.
Chiar şi înainte de Evul Mediu, extractul natural de roiniţă era adăugat în vin pentru a ridica moralul, uşura durerile şi trata disconfortul, balonarea sau indigestia.
Uleiul relaxează muşchii
Specialiştii spun că frunzele de roiniţă conţin un ulei volatil, constituit din flavonoizi, taninuri, principii amare, răşini, pectine, acid cafeic, acid rozmarinic, acid ursolic, acid oleanolic, enzime şi mucilagii cu un conţinut bogat de magneziu şi calciu. Acest ulei volatil atât de complex are capacitatea de a relaxa muşchii şi acţionează ca un uşor sedativ.
Roiniţa este recunoscută internaţional ca tratament naturist, iar ESCOP (Organizaţia Europeana de Cooperare Ştiinţifică pentru Fitoterapie) enumeră ca utilizări eficiente pentru roiniţă: iritabilitatea, neliniştea, tratamentul simptomatic al tulburărilor digestive precum spasmele minore.
Remediu naturist pentru probleme digestive
Roiniţa este utilizată ca remediu naturist pentru probleme digestive precum balonare, gaze intestinale (flatulenţă), vărsături şi colici, pentru durere, inclusiv crampe menstruale, dureri de cap şi dureri de dinţi.
“Roiniţa este un excelent tratament naturist antistres, recomandat chiar şi în caz de nervozitate excesivă sau melancolie. Extractul sau ceaiul de roiniţă sunt indicate în caz de anxietate, tulburări de somn, insomnie, nelinişte. Roiniţa este inhalată ca aromaterapie pentru tratament în boala Alzheimer. Acest efect se poate datora conţinutului de antioxidanţi, care protejează celulele organismului de daunele cauzate de un proces chimic numit oxidare”, spun specialiştii.
Vă recomandăm şi:
Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia