Contraindicațiile dovleacului, un aliment plin de vitamine. Ce puteți păți dacă îl consumați în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O legumă plină de vitamine, preferată toamna, nu este recomandată tututor persoanelor. Cei care au boli cronice de stomac nu sunt sfătuiți să consume dovleac deoarece pot apărea dureri și balonări.

Deliciosul dovleac trebuie consumat cu moderație FOTO Shutterstock
Deliciosul dovleac trebuie consumat cu moderație FOTO Shutterstock

O cană de dovleac tăiat cubulețe conține aproape dublul necesarului de vitamina A recomandat pe o zi.

Specialiștii spun că prin consumarea acestei legume ai parte de o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la prostată. Dovleacul conține beta-caroten, care, de asemenea, se găsește în morcovi și care luptă împotriva radicalilor liberi.

Dovleacul este considerat un aliment sănătos, însă consumul în cantități ridicate poate duce la apariția balonării și a durerilor de stomac. De aceea, consumul de dovleac crud sau în cantități ridicate este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, care au o producție redusă de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Semințele conțin fibre dietetice

Există o mulțime de variante pentru consumul dovleacului: stropit cu ulei de măsline, copt la cuptor și apoi servit cu miere pe el, în plăcinte, pâine, risotto sau sub formă de piureuri. Nu sunt de neglijat nici semințele de dovleac, care conțin o mare cantitate de fibre dietetice.​

Spre deosebire de dovleacul de vară, fructul de toamnă are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Datorită cojii sale groase poate fi depozitat pentru timp îndelungat. E bogat în Omega-3 și vitamina A.

Dovleacul conține cantităţii însemnate însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Cel de-al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.

Și semințele dovleacului sunt de mare ajutor pentru organism. Bogate în grăsimi sănătoase, antioxidanţi şi fibre, seminţele de dovleac sunt benefice pentru inimă şi ficat. Un adevărat remediu naturist, seminţele ajută la eliminarea viermilor intestinali, pot vindeca prostate, dar sunt recomandate şi copiilor, pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite