Comercianţii de obiecte pirotehnice, în vizorul poliţiştilor. Cine şi în ce condiţii poate să vândă artificii şi petarde
0
Sărbătorile de iarnă deschid şi sezonul artificiilor şi petardelor, motiv pentru care poliţiştii stau cu ochii, până la sfârşitul anului, pe comercianţii de obiecte pirotehnice.
În perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii călărăşeni au declanşat acţiunea „Foc de Artificii”. Astfel, niciun magazin, piaţă sau târg unde se vând obiecte pirotehnice nu scapă de control. În perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut, poliţiştii din judeţul Călăraşi au efectuat 93 de acţiuni şi controale în urma cărora au fost constatate 23 de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, fiind ridicate în vederea confiscării peste 800 de kg de articole pirotehnice.
Datorită acestor acţiuni iniţiate şi derulate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, siguranţa cetăţenilor a fost asigurată, astfel încât nu s-au produs accidentări soldate cu decese sau vătămări corporale, din cauza folosirii neautorizate sau defectuoase a materialelor pirotehnice.
Ce spune Legea
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Pentru a putea deţine, comercializa, transporta, folosi şi depozita articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi. Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Amenzi şi închisoare de la 3 luni la un an
Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei. Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi a pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.
În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).
Vă recomandăm şi:
Mai mult de jumătate de tonă de artificii şi petarde confiscate de poliţiştii timişeni de sărbători