Colind filmat la Muzeul Dunării de Jos de către un tânăr pasionat de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călărăţeanul Andrei Ioniţă a filmat la Muzeul Dunării de Jos FOTO Facebook/Ioniţă Andrei
Călărăţeanul Andrei Ioniţă a filmat la Muzeul Dunării de Jos FOTO Facebook/Ioniţă Andrei

Un tânăr din Călăraşi, interpret de muzică populară, a filmat un colind la Muzeul Dunării de Jos. Andrei Ioniţă s-a întors acasă, de această dată pentru a-i bucura pe oameni, în preajma sărbătorilor de Crăciun.

"Colo sus în vremea aceea" este un colind inspirat din interpretarea părintelui Nicuşor Pop. În tradiţia populară, începutul iernii este marcat de Sărbătoarea Sfântului Andrei – Cap de iarnă, celebrat în data de 30 noiembrie. 

"Când spunem decembrie spunem sărbătoare, iar etnografia se referă printre altele şi la tradiţii şi obiceiuri. 

Urările şi colindele încep din Ajunul Crăciunului şi ţin până de Anul Nou. „Bună dimineaţa la Moş Ajun” este colindul care deschide porţile şi inimile creştinilor, colind pornit de copii cei mai mici, urmat apoi de colindele de fereastră la lăsatul serii, tot în ziua de Ajun, când de acum pornesc cetele de tineri la colindat.

Colindătorii întotdeauna erau răsplătiţi de către gazde pentru urările făcute, cu daruri precum: mere, nuci, covrigi, colaci şi mai recent bani", spun muzeografii de la Călăraşi.

Următoarea colindă este „Steaua”, colindă cântată timp de trei zile începând cu ziua de Crăciun. Această colindă are menirea de a vesti oamenii de Naşterea pruncului Iisus. 

Cântecele de stea au autor anonim şi sunt cântate de cete de copii (stelari) îmbrăcaţi în straie de magi, purtând cu ei o stea confecţionată din lemn şi carton, frumos împodobită, central având o iconiţă care redă naşterea pruncului Iisus.

 „Pluguşorul” este urarea din preajma Anului Nou, care transmite mesaje legate de fertilitatea pământului şi bogăţia roadelor pentru anul ce urmează. Acest colind este însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, fiind unul dintre cele mai vesele colinde. 

În trecut, cetele de flăcăi care purtau plugul împodobit cu ramură de brad verde şi ştergar ţesut cu borangic, erau aşteptate la curţile unde fete tinere, unele chiar de măritat, îi răsplăteau cu vin roşu pentru urările de belşug şi bunăstare.

 „Sorcova” este cel din urmă colind, interpretat de cete de copii în dimineaţa Anului Nou. Aceştia au o sorcovă confecţionată dintr-un bâţ în jurul căruia sunt împletite flori de hârtie colorată, cu care lovesc uşor gazdele pentru a le ura de sănătate, bunăstare şi viaţă lungă pentru anul ce tocmai începe.

 Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV Prof.dr. Viorel Alexandrescu, virusolog: „SARS-CoV-2 este un virus care a bătut toate recordurile!”

Povestea de film a „jafului secolului” în domeniul cărţilor rare. Şef al Scotland Yard, despre români: „Jos pălăria”

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite