Chihlimbar, cel mai gustos pepene galben. Cum alegem unul copt şi ce trebuie să facem înainte de a-l consuma
0
Unul dintre cele mai bune soiuri de pepene galben este la mare căutare vara. Aromatul Chihlimbar, obţinut din seminţe bulgăreşti, umple pieţele la Călăraşi. Producătorii spun că este gustos şi chiar concurează cu mierea de albine la dulceaţă.
Nelu Achim, de 53 de ani, vinde pepeni galbeni, dar şi verzi în piaţa Orizont din Călăraşi. Producătorul are o plantaţie pe o suprafaţă de 2 hectare la Brâncoveni, în comuna Dragalina. Este o mică afacere de familie pe care a pornit-o în urmă cu 28 de ani.
“Mie mi-a plăcut agricultura dintotdeauna. Nu m-am ferit de munca la câmp. Am ales să cultivăm pepeni pentru că au productivitate crescută în anii agricoli excelenţi şi marfa se vinde bine. Într-adevăr, este un produs sezonier, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să ne ducem planurile la bun sfârşit. Când nu muncim la pepeni, vindem flori, “ explică producătorul.
Unul dintre cele mai gustoase soiuri pe care le cultivă este Chihlimbar, un soi obţinut din seminţe bulgăreşti. "Gustul fructului este un deosebit, poate concura cu mierea naturală. Sunt aromaţi, foarte dulci şi au un parfum năucitor. Sunt pretenţioşi, dar am creat condiţii pentru ca pepenii să ajungă la clienţi în stare foarte bună. Marfa o aduc zilnic de la Brâncoveni, iar pepenii galbeni, pentru că nu po fi ţinuţi în soare mult timp, îi păstrăm în maşină, la răcoare. Astfel, clienţii se pot bucura de un gust şi o calitate ridicată", spune Nelu Achim.
Se depreciază rapid
Producătorul spune că este foarte atent, deoarece pepenele galben, având o coajă subţire se depreciază rapid. Dacă cumva există crăpătură, în fruct pot pătrunde bacterii, praf şi atunci nu mai trebuie consumat.
Deoarece fructul este cultivat în contact cu solul, poate fi contaminat cu bacterii din sol, din apă sau de la animale înainte de a fi recoltat.
Bacteriile pot fi localizate pe coajă şi pot fi uşor răspândite în pulpa fructului odată ce pepenele este tăiat sau a crăpat din cauza căldurii ori a manevrării greşite, explică producătorul. În piaţa Orizont, pepenii galbeni se vând cu preţuri care ajung până la 4 lei/kg.

Nelu Achim, producător de pepeni din judeţul Călăraşi FOTO I.S.
Şi medicii atrag atenţie asupra unei igiene corecte după achiziţionarea unui pepene galben. Acesta poate constitui o sursă de infecţie, mai ales cu Salmonella, dar şi Listeria. În plus, pepenii galbeni au o suprafaţă exterioară aspră care poate permite ataşarea bacteriile. Simptomele posibile ale unei infecţii cu Salmonella includ dureri de stomac, greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, dureri musculare, febră şi frisoane. Simptomele apar dupa o perioadă de incubaţie, care variază între 8-48 ore dupa infecţie. Igiena alimentară este foarte importantă. De aceea, este indicat să spalaşi bine pepenele înainte de a-l tăia.
Spălarea este foarte importantă
Spălaţi bine pepenele înainte de a-l tăia şi ştergeţi cu un prosop de hârtie, avertizează medicii. De asemenea, la tăiat nu folosiţi un cuţit cu care aţi tîiat carne înainte. Folosiţi apa de la robinet şi puteţi folosi şi o perie. Nu se recomandă spălarea pepenilor cu detergent sau săpun. Coaja este poroasă şi săpunul poate intra în pulpa fructului. Apoi, tăiaţi capătul tulpinii, care este locul în care majoritatea bacteriilor tind să se acumuleze, şi aruncaţi acest capăt. Spălaţi cuţitul după tăierea pepenelui şi înainte de a-l utiliza pentru alte alimente, deoarece bacteriile se pot răspândi în alte alimente prin contaminare încrucişată.

Dulci şi gustoşi,. pepenii galbeni aştepată clienţii FOTO I.S.
Dupa ce a fost tăiat, păstraţi pepenele într-un recipient etanş la frigider până la 5 zile. Reţineţi – cu cât este mai copt pepenele, cu atât mai mică este perioada de valabilitate înainte de a se strica. Dacă lăsaţi pepenele tăiat la temperatura camerei sau în căldură, asta poate duce la creşterea rapida a bacteriilor dăunătoare pe fruct. Daca stropiţi feliile de pepene cu câteva picături de suc de lămâie, aroma i se va intensifica.
Pepenele galben are un conţinut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) şi de grăsimi, dar o concentraţie generoasă de vitamine, minerale si fibre. Pentru gustul său dulce şi consistenţa moale şi suculentă, este folosit ca ingredient pentru salate şi deserturi.
Cum alegem corect un pepene
E important să ştim să alegem corect un pepene, pentru a fi copt şi aromat. Aroma pepeneului depinde de momentul în care a fost cules. În timp ce pepenele va deveni mai moale şi mai zemos cu timpul, conţinutul de zahăr nu va creşte semnificativ după recoltare.

Pepeni de la Brâncoveni FOTO I.S.
„Pepenele trebuie să fie parfumat şi uşor moale la capătul unde a fost ataşat – indică un pepene dulce şi copt. De asemenea, trebuie să fie greu. De obicei, cu cât este mai greu, cu atat este mai suculent (ceea ce înseamnă că are mai multa aromă). Culoarea trebuie să fie crem, galben-portocaliu deschis în funcţie de soi, cu foarte puţin verde sau deloc. E bine să fie consumat în termen de 3 zile de la cumpărare. Pepenele trebuie să nu aibă zone moi, pete sau crăpături”, spune Nelu Achim.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Premierul merge pe teren minat din cauza trecutului său: Iohannis, salvarea lui Cîţu?