Cele mai simple reguli la masă. Cum mâncăm supa şi de ce degetul mic nu se ţine ridicat când ducem ceaşca la gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai simple gesturi, acelea de a mânca sau de a bea, impun câteva reguli de bun simţ. Statul la masă, fie că suntem acasă sau la rude, trebuie să dea dovadă de educaţie. Sunt şi câteva situaţii la care trebuie să fim atenţi pentru a nu cădea în capcane. Codul bunelor maniere astăzi, de Aurelia Marinescu, ne învaţă cum să ne comportăm corect.

Friptura se ia cu furculiţa proprie şi se taie în farfurie, pe măsură ce mâncăm.

Pâinea şi sandviciurile se mănâncă în mod diferit. Felia de pâine se rupe pe măsură ce mâncăm, în timp ce sandviciurile mari se taie cu cuţitul şi se mănâncă cu furculiţa. 

Sandviciurile mici se mănâncă cu mâna. Pentru a întinde untul, se utilizează un cuţit special, nu cel obişnuit. Nu se ia untul direct din untieră, ci se pune o bucăţică pe farfurie. Apoi, se unge pâinea, ruptă în prealabil, ţinând-o deasupra farfuriei. 

Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie atât cât doreşte, servindu-se de linguriţa adusă la masă în acest scop. 

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, sunt curăţate de coajă cu furculiţa şi cu cuţitul în propria noastră farfurie.

  

Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. 

Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie cu furculiţa.

Supele sunt servite în ceaşcă şi se mănâncă cu lingura de supă (model mic). Dacă suntem între prieteni, putem bea prima jumătate a ceştii, care e limpede. Apoi folosim lingura. Nu se răceşte o supă prea caldă suflând în ea; aşteptăm să se răcească. Nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima picătură. Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos. După ce am mâncat, nu ştergem farfuria cu o bucată de pâine. 

Cafeaua, ceaiul, cacaoa cu lapte: nu se lasă niciodată lingura în ceaşca din care bem. Ea se pune pe farfurioara care rămâne pe masă, alături de ceaşcă. Degetul mic nu se ţine ridicat când duceţi ceaşca la gură. Când beţi cafea turcească sau filtru ridicaţi farfurioara cu mâna stângă în timp ce duceţi ceaşca la buze cu dreapta. Bineînţeles, fără linguriţă. Nu beţi niciodată cafea, chiar dacă nu aveţi musafiri, fără a pune o farfurioară sub ceaşcă.

Prăjituri, torturi: se iau cu mâna dacă sunt uscate, cu linguriţa sau furculiţa dacă au cremă sau frişcă.

Cartea, un bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite