Cea mai gustoasă plăcintă cu ceapă. Reţeta preparatului simplu şi delicios, cât se bate aluatul ca să iasă pufos
0O plăcintă cu ceapă pe care bunicile noastre obişnuiau s-o pregătească pentru a o împărţi cu rachiu şi azime calde pentru sufletele morţilor e un preparat special şi deosebit de gustos.
Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, povesteşte în cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), reţeta pe îndelete pentru toate gospodinele.
Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
apa caldă cât primeşte
sare
1 pahar de untdelemn + 4 linguri pentru stropit şi uns
Umplutura:
2-3 cepe
200 g ciuperci (dacă e post)
sare, piper
200 g ficaţei de pui (dacă e de dulce)
1 legătură de mărar
Descriere
Mod preparare:
Aluat:
• În moviliţa de făină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea.
• Se frământă bine şi se bate cu maiul zece minute.
• Se întind 3-4 foi pe o planşetă presărată cu făină, se presară la rându-le cu făină.
Umplutura:
Se căleşte ceapa, tăiată peştişori. Când s-a înmuiat se adaugă ciupercile sau ficatul (merg şi împreună, dar micşoraţi puţin cantităţile). Se toacă mărarul. Se sărează-piperează şi se amestecă cu mărar.
Plăcinta:
• Se unge o tavă cu ulei.
• Se aşterne o foaie de aluat apoi umplutura, iar foaie, iar umplutura etc.
• Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei.
• Se pune iîn cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi: