Ce nu ai voie să mănânci dacă suferi de artrită. Alimente care înrăutăţesc durerile de articulaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de articulaţii pot fi ţinute sub control cu o alimentaţie adecvată FOTO Shutterstock
Durerile de articulaţii pot fi ţinute sub control cu o alimentaţie adecvată FOTO Shutterstock

Artrita, reumatismul sau artroza, care se manifestă prin sensibilitate crescută, dureri pronunţate şi rigiditate la nivelul articulaţiilor, precum şi inflamaţii, pot fi ţinute sub control şi cu o alimentaţie adecvată. Nu doar analgezicele şi antiinflamatoarele te scapă de suferinţă, ci şi ce pui în farfurie.

“Frigul, umezeala şi modificările de temperatură afectează mobilitatea articulaţiilor, creşte riscul inflamaţiilor şi intensifică durerile, care se vor resimţi în special la nivelul coloanei, şoldurilor şi genunchilor. Alimentaţia este unul dintre factorii care înrăutăţesc simptomele artritei şi este bine de ştiut de ce trebuie să se ferească suferinzii”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Semnele de inflamaţie includ roşeată, umflarea articulaţiilor, senzaţie de căldură, rigiditate şi dureri articulare. Oboseala, febra, durerile de cap şi pierderea poftei de mâncare pot fi simptome ale inflamaţiei. Imobilitatea şi pierderea funcţiei articulaţiilor pot fi rezultatele inflamaţiei cronice.

"Makerii specifici inflamaţiei pot fi detectaţi în urma analizelor de sânge. Proteina C-reactivă este unul dintre makerii cei mai importanţi. Aceşti indicatori ai inflamaţiei ajută şi la prezicerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de boli”, spune medicul.

Stresul, alimentele care cresc brusc nivelul de zahăr din sânge: prăjituri, fursecuri, pâinea albă, sucuri, dezechilibrul aportului de grăsimi omega-3 şi omega-6, lipsa unui somn de calitate, toxinele din mediu, sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la inflamaţia cronică.

Iată câteva alimente care trebuie evitate:

Lactatele devin duşmanul artritei din cauza proteinelor, deoarece acestea agravează boala, având un efect iritant asupra ţesuturilor din jurul articulaţiilor. Iată cu ce le puteţi înlocui: fasolea, spanacul şi boabele de soia.

Carnea roşie este o sursă bună de fier şi de proteine, însă aceasta conţine acizi graşi Omega 6, care agravează durerile de articulaţii şi umflăturile.

Legumele care cresc pe timp de noapte, cum sunt cartofii albi, roşiile, vinetele, ardeii roşii şi ardeii iuţi, chiar dacă sunt sănătoase, nu sunt recomandate pentru consum persoanelor care suferă de artrită şi de boli autoimune, deoarece provoacă inflamaţii.

Alimentele prăjite trebuie evitate dacă suferi de artrită. Nici măcar în uleiuri vegetale nu este indicat, pentru că si acestea sunt bogate în acizi graşi Omega 6, care înrăutăţesc simptomele artritei. Dintre toate uleiurile vegetale, cel de măsline conţine cea mai redusă cantitate de Omega 6.

Băuturile dulci, inclusiv sucurile naturale din fructe care conţin zahăr natural, pot cauza inflamaţii în corp. Optează pentru apa plată şi ceaiuri din plante. De asemenea, poţi consuma sucuri naturale din fructe diluate cu cantităţi egale de apă, cu excepţia sucului de portocale.
 

Vă recomandăm şi:

Planta care vindecă toate bolile. Mâna Maicii Domnului, floarea binecuvântată care ţine inima în formă şi închide rănile

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite