Capcane la aranjarea mesei de sărbători: Câte tacâmuri se pun lângă farfurie şi cum trebuie să aliniem paharele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de sărbători trebuie să respecte câteva reguli de aranjare FOTO Adevărul
Masa de sărbători trebuie să respecte câteva reguli de aranjare FOTO Adevărul

Decorarea mesei de sărbători depinde de mărimea ei, de rangul musafirilor şi de împrejurări. Aproape indispensabile, florile şi lumânările vor încânta privirea. Ele trebuie puse în vaze joase, ca să nu-i împiedice pe meseni să se vadă.

La ocazii speciale, când aranjăm o masă festivă trebuie să ţinem cont de câteva reguli pentru a nu deveni ridicoli. Există o serie de sfaturi în cartea “Bunele maniere astăzi” pe care trebuie să le respectăm pentru a şti ce şi cum să aranjăm pentru a fi o gazdă perfectă. Există însă şi câteva capcane pe care trebuie să le evităm şi care ne sunt explicate de Aurelia Marinescu, autoarea cărţii.

Ca să nu gafăm, e important de ştiu că scobitorile nu au ce căuta pe masă, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase, iar fiecare farfurie să fie dublată de o alta. De asemenea, de pe masă nu trebuie să lipsească trei feluri diferite de pahare, iar şampania şi coniacul nu se servesc decât la sfârşitul mesei.

Fiecare farfurie va fi dublată de o alta, care se aşează dedesubt, pentru serviciu, şi care va fi utilizată doar pentru a pune pe ea farfuria din care mâncăm. O masă festivă se prezintă, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune şervetul frumos împăturit. Chiflele sau feliile de pâine se pun în doua-trei coşuleţe speciale, repartizate simetric.

Unde se pune furculiţa

Locul furculiţelor este la stânga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stânga, în ordinea utilizării lor, acestea se aşează cu dinţii în sus. La dreapta, se pun cuţitele, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării - cel mai îndepărtat este pentru primul fel de mâncare, adică pentru peşte iar în faţa farfuriei stă lingura de supă, cu curbura în sus şi uneori linguriţa de desert (dacă e loc pe masă). Nu vom aşeza niciodată alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Restul tacâmurilor (linguriţele de tort, furculiţele mici pentru baclava sau pentru fructe) nu se pun pe masă, ci pe o măsuţă de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână.

La mesele cât de cât solemne este obiceiul să se schimbe tacâmurile după fiecare fel de mâncare.  În general, vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert.

Bolurile(castronaşele) pentru supa limpede (consommé) nu se pun de la început pe masă, ci se aduc odată cu supiera. Tacâmurile se pot pune şi pe suportul destinat lor, care va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aşeza în dreapta, cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, şi în stânga lui furculiţa, cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei.

Unde este locul şervetului

Dacă utilizăm suportul de tacâmuri, vom pune şerveţelul la stânga, direct pe faţa de masă. Tot în faţa farfuriilor, spre dreapta, este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de ţuică, de vin (paharul de vin roşu e ceva mai mic decât cel de vin alb) şi de apă. Reţineţi că ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. Nu improvizaţi (e o notă proastă) şi vă recomandăm să nu daţi mese festive, dacă nu puteţi.

După folosire, paharele de ţuică se iau de pe masă. Nu vă băgaţi degetele în ele. Folosiţi neapărat o tavă în acest scop. Vă va scuti de drumuri inutile. Băuturile aperitive se servesc înainte de masă. Paharele speciale se găsesc pe o masă separată, pe o tavă, şi fiecare invitat se serveşte cu ce-i place. E bine ca sortimentul de aperitive să fie variat. Sticlele stau şi ele la îndemână, pe o altă tavă. Şampania şi coniacul nu se servesc decât la sfârşitul mesei. Sticlele de vin şi apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemâna bărbaţilor care fac oficiul de a servi băuturile. Pentru a nu păta faţa de masă, sticlele se pun pe o tăviţă sau pe farfurioare speciale. Apele minerale se servesc în sticlele lor originale, ca şi vinurile străine.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite