Călăraşiul, invadat de ţânţari. Autorităţile, neputincioase la atacul micilor terorişti
0
Roiurile de ţânţari au pus stăpânire pe Bărăgan. Atacul insectelor ce au invadat Călăraşiului este un calvar pentru toată lumea. Inclusiv pentru autorităţi care, deşi au început operaţiunea de dezinsecţie, se văd neputincioase în faţa valului de insecte.
Primăria are la dispoziţie 750.000 de lei pentru ofensiva cu micii „terorişti”. „Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că ne preocupă această problemă, însă dezinsecţia se face după un anumit grafic. S-a dat cu soluţie luni şi marţi şi, inclusiv, noaptea de la 3 la 8. Degeaba stropim dacă plouă peste câteva ore. Plus că există multe lacuri unde larvele s-au dezvoltat haotic, iar acolo este greu de intervenit”, spune primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.
Exasperare
Cum se lasă seara, nu mai e chip să stai afară. Insectele trec la atac. Că stai la curte sau la bloc, e totuna. Nicăieri nu eşti în siguranţă. În ultimii ani, ţânţarilor nu le-a mai venit nimeni de hac. Din contră, ei sunt cei care fac legea. Asediul ţânţarilor, ce se soldează invariabil cu victime, duce oamenii la exasperare.
„Este incredibil! În urmă cu câteva seri, copilul meu în vârstă de 3 ani s-a umplut pe tot corpul de băşicuţe pline cu lichid. Şi asta de la câteva înţepături. Cred că autorităţile ar fi trebuit să intervină din timp, acum deja suntem invadaţi de roiuri“, a precizat Ioana Stan, de profesie contabil.
Şi Duţu Neagu, agent de pază, s-a arătat la fel de revoltat de invazia ţânţarilor. „După ce că murim de căldură, mai avem pe cap şi ţânţarii. Cum se înserează, cum te năpădesc. Nu ştiu dacă deratizarea o să-i omoare pe toţi, se vor înmulţi în continuare, din cauza caniculei“, a spus el nemulţumit.
Se golesc rafturile
Ca să ţină cât de cât sub control nenorocirea care s-a abătut peste ei, călărăşenii dau fuga la farmacie şi golesc rafturile pline cu soluţii împotriva micilor insecte. „Nu mai avem nimic pe stoc, am adus la începutul săptămânii două produse, Autan şi Off, dar s-au epuizat. Nu credeam că vor fi atât de căutate.
Deocamdată, nu le putem recomanda oamenilor decât mixtura şi alcoolul mentolat pentru aplicarea direct pe înţepătură. Sunt soluţii preparate în farmacie, dar au efect rapid, calmând mâncărimea şi senzaţia de disconfort. De asemenea, pot fi folosite, dacă nu există altceva la îndemână, şi cremele pe bază de oxid de zinc“, precizează Mariana Achim, asistent de farmacie.
DSP avertizează
Şi Direcţia de Sănătate Publică a avertizat asupra pericolului care-i pândeşte pe oameni, având în vedere creşterile rapide de temperatură, dar şi înmulţirea vegetaţiei din zonele unde apele şi-au mărit debitul.
„Pentru a ţine la distanţă aceste insecte este important să prevenim, iar acest lucru înseamnă curăţarea zonelor de iarbă din jurul locuinţelor, dar şi folosirea unor substanţe care se aplică pe corp. După ce s-a produs înţepătura e mai dificil să tratezi pentru că intervin tot felul de infecţii“, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.
Vă recomandăm şi:
A început dezinsecţia de primăvară. Parcurile, primele locuri vizate