Bacalaureat 2021. Subiecte la Limba şi Literatura Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2021 a început luni, 28 iunie, cu proba la Limba şi Literatura Română FOTO Mediafax
Bacalaureat 2021 a început luni, 28 iunie, cu proba la Limba şi Literatura Română FOTO Mediafax

Astăzi are loc prima probă a Bacalaureatului, examinarea scrisă la Limba şi Literatura Română. În judeţul Călăraşi, aproximativ 2.400 de elevi de clasa a XII+a sunt aşteptaţi să participe la examen.

Varianta extrasă de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a fost cea cu numărul 4. La profilul real şi tehnologic, la subiectul al III-lea absolvenţii au avut de prezentat particularităţile unei nuvele studiate, mai precis „Moara cu noroc”, opera lui Ioan Slavici.

La profilul real la subiectul al III-lea absolvenţii au avut de prezentat particularităţile unei nuvele studiate. În cerinţe se încadrează Moara cu noroc, opera lui Ioan Slavici.

La subiectul I absolvenţii de liceu de la profilul real şi tehnologic, precum si fieliera vocaţionala au avut un text la prima vedere „Viaţa lui I.L. Caragiale” de Şerban Cioculescu.

La subiectul I, punctul B, candidaţii au avut de făcut un text argumentativ  de minimum 150 de cuvinte despre „dacă greutăţile vieţii pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităţilor faţă de familie”.

Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea

La Subiectul III tinerii au avut eseu despre particularităţile unei nuvele studiate.

Baremul de corectare şi notare pentru acest subiect va fi publicat azi la ora 15:00.

802 centre de examen

Examenul naţional de Bacalaureat 2021 începe luni,cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Cei peste 133.000 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul în 802 centre. Conform ministrului Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, doar 77% dintre absolvenţii din promoţia curentă s-au înscris în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul. El susţine că acest lucru a fost cauzat de pandemie şi, având în vedere contextul în care s-au desfăşurat cursurile în anul şcolar care s-a încheiat, ministrul a precizat că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane.

  Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. 

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Vă mai recomandăm şi:

Cât de bogaţi sunt primii oameni în stat

Celebra Neta Şaptebani, şefa Vămii Moraviţa, „traumatizată” de schimbarea din funcţie înainte de termen

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite