VIDEO Ursul, capra şi ţiganul, în parada colindătorilor organizată joi pe străzile Buzăului
0Atmosferă de sărbătoare, pe străzile Buzăului. Alaiul colindătorilor din Muntenia şi Bucovina a prezentat buzoienilor datini vechi de sute de ani, care se mai păstrează doar în satele îndepărtate. Dansuri precum Ursul şi Ţiganul, Moşul şi Baba ori Capra au încântat privirile buzoienilor care nu au văzut decât la televizor astfel de obiceiuri.
Peste o sută de persoane i-au colindat pe locuitori şi au primit în schimb aplauze pentru strădania de a păstra tradiţiile străvechi. Îmbrăcaţi în straie vechi de sute de ani, oamenii au jucat obiceiuri vechi de iarnă în faţa buzoienilor, obiceiuri a căror semnificaţie s-a pierdut aproape în negura vremurilor.
Dansul Ursul şi Ţiganul încă se păstrează în satele din Bucovina. Îmbrăcaţi în haine ponosite, un băiat care întruchipează ţiganul forţează puiul de urs să joace după cum i se cântă. Dansul subliniază cel mai probabil ideea de supremaţie a omului asupra sălbăticiunilor.
O tradiţie obişnuită a sărbătorilor de iarnă este şi dansul Moşul şi Baba. Un joc popular cu ritmuri din ce în ce mai rapide, obiceiul semnifică dragostea de viaţă şi bucuria dincolo de vârstă a sărbătorilor.
Buzoienii au privit cu interes şi curiozitate tradiţiile prezentate astăzi de alaiul colindătorilor. La paradă au participat grupuri de colindători din comunele buzoiene Gura Teghii, Mânzăleşti, Florica şi Padina precum şi ceata de obiceiuri din Dolheştii Mici, judeţul Suceava.