VIDEO Sătenii din Săruleşti, judeţul Buzău, trăiesc în teroare din cauza urşilor care le atacă frecvent gospodăriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul a ucis trei miei, într-o singură noapte
Ursul a ucis trei miei, într-o singură noapte

Atac fără precedent al urşilor într-o localitate buzoiană. Azi-noapte, sălbăticiunile au făcut prăpăd în câteva gospodării. Au distrus stupi, au omorât miei, porci şi măgari. Localnicii sunt îngroziţi că animalele ar putea să-i atace şi pe ei. Au anunţat Primăria însă până ce vânătorii vor lua măsuri, fac noapte de noapte de pază ca să gonească urşii.

Urşii au semănat teroarea în localitatea buzoiană Săruleşti. După ce au ieşit din case, dimineaţă, sătenii şi-au pus mâinile în cap când au descoperit garduri distruse, animale sfâşiate şi stupii făcuţi bucăţi. 

La gospodăria lui Vasile Stoicescu, sălbăticiunile au rupt gardul din spatele curţii şi au distrus 11 stupi. După ce şi-au potolit pofta de miere, urşii au traversat drumul şi au dat iama în staulul de oi.

”Azi noapte a fărâmat 11 stupi, i-a răsturnat cu fundul în sus, la vecin a mâncat un porc, la tata trei miei, şi-au făcut de cap”, ne-a spus Vasile Stoicescu, apicultor. ”La un om, aici, vizavi, i-a luat trei măgari, la Săruleşti, în comună, i-a luat porcul, vreo zece cârlani. Ne este teamă de urs, normal”, a declarat Tudorel Calcan.

Sătenii spun că urşilor nu le mai este teamă de oameni. Merg pe drum, pe unde circulă maşini, şi nu se sperie nici măcar când oamenii fac gălăgie. După pagubele din gospodărie, localnicii se tem acum şi pentru viaţa lor. Oamenii vor să facă de pază pe timpul nopţii.

Autorităţile locale spun că atacul urşilor este fără precedent. Localnicii au fost deja înştiinţaţi să depună cereri pentru a fi despăgubiţi.

”Au luat porci, au luat ovine, deci e o situaţie alarmantă. Pe de altă parte, este un pericol pentru cetăţeni, pentru că circulă deja pe drumurile publice. Oamenii au luat măsuri, cu feştile, cu lumini, dar deocamdată rezultatele se văd doar la cei care au luat aceste măsuri, dar nu asta este rezolvarea”, a declarat Costică Drăgoiu, viceprimarul din Săruleşti. 

Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Buzău spun că urşii s-au înmulţit peste măsură. Numai în cele 15 fonduri de vânătoare ale asociaţiei buzoiene, faţă de anul trecut, efectivul de urşi a crescut cu 30 de animale. În condiţiile în care ursul este protejat de lege, vânătorii nu pot face altceva decât să-i gonească.

”Dacă fac pagube în zona respectivă, prin goanele de alungare vor fi mutaţi în altă zonă unde vor face alte pagube. După mine, singura soluţie este ca organele în drept, Mediul, ITRSV-urile, să înţeleagă că trebuie să reducem efectivele de urşi la efectivele optime care să nu producă pagube în gospodării”, a spus Gheorghe Cighir, preşedintele AJVPS Buzău. 

Comportamentul agresiv al sălbăticiunilor este cauzat, spun specialiştii, şi de intervenţia omului în habitatul natural al urşilor.

Citeşte şi: VIDEO A ieşit la plimbare pe bulevardul Bălcescu, cu mâinile pline de sânge

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite