VIDEO Psihiatru, despre crimele din Caracal: „Par a fi gesturi repetitive care au început cu mult timp înainte“
0
Dr. Maria Cristache, fost director al Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, a vorbit despre cazul Caracal, care a şocat România. Potrivit medicului psihiatru, Gheorghe Dincă are profilul unui psihopat cu obsesii în sfera sexualităţii.
”Acest individ nu poate fi numit fiinţă umană, prin această obsesie a satisfacerii pulsiunii sexuale, prin faptul că a ajuns să violeze fete sub 18 ani, prin faptul că atât de cinic îşi recunoaşte crimele. Sunt personalităţi care au componenta paranoică şi aici ne situăm cu el”, spune medicul buzoian.
Maria Cristache este convinsă că bărbatul nu se află la prima crimă, cu fiecare faptă săvârşită el ”perfecţionându-şi” modalităţile de ascundere a ororilor. Aceste atrocităţi par a fi gesturi repetitive care au început cu mult timp înainte, spune medicul buzoian.
”O psihopatie este conturată la 18 ani. El are peste 60 de ani. În atâţia ani, a adunat, a prelucrat, pentru că trebuie să recunoaştem, şi psihicul omului funcţionează pe baza unor date care ţin de experienţa noastră proprie. Sunt experienţe negative care ne fac să nu mai repetăm aceeaşi greşeală. Dar aici e altceva. Este vorba de un psihopat cu un anumit profil în ceea ce priveşte agresivitatea, violenţa, preocuparea lui în sfera sexualităţii”, a declarat Maria Cristache, medic psihiatru.
Suspectul va fi supus unui interviu clinic, realizat cu o echipă de psihologi şi psihiatri, urmat de un proces specific în care specialiştii vor stabili cât de coerent este suspectul şi îi vor fi aplicate şi o serie de teste standardizate.
Potrivit medicului buzoian, anchetatorii ar trebui să aibă permanent în echipă psihiatri şi psihologi, care l-ar putea determina pe suspect să scape indicii. La un asemenea profil, spune dr. Cristache, detectorul de minciuni este inutil.
”Casa, curtea, buncărele atât de alambicate, lucrurile atât de amestecate şi anormale pentru un om trecut de 60 de ani, încât trebuie puse multe semne de întrebare. Bătrânii spuneau că grădina, casa, curtea, sunt oglinda sufletului. Privarea de somn, oboseala, stresul ar fi putut să îl blocheze. Dacă este lăsat să îşi încarce bateriile, sunt şanse să devină mai comunicativ”, spune dr. Maria Cristache.
Maria Cristache este medic primar psihiatru, fostă directoare a Spitalului de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, între 2005 şi 2006.