VIDEO Pesta porcină africană închide târguri, dar nu opreşte comerţul cu porci direct din grajd. Ce poţi să păţeşti dacă nu eşti atent ce carne cumperi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci png

Crescătorii de porci din Buzău, judeţ în care au fost depistate cazuri de pestă porcină africană, vând animalele fără nicio garanţie asupra sănătăţii. Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia celor care comercializează porci că au anumite obligaţii, având în vedere numărul mare de focare de pestă porcină din ţară.

Din cauza pestei porcine africane, cel puţin până la finalul anului, în judeţul Buzău vor fi interzise târgurile în care se puteau comercializa porci pentru sacrificare. 

Există însă alternativa de a cumpăra de pe internet sau direct din gospodăriile crescătorilor, chiar dacă activitatea lor este mai timidă decât în alţi ani, din cauza restricţiilor impuse pentru stoparea pestei porcine africane. 

Afişe care în alţi ani erau puse la porţi în această perioadă sunt mult mai puţine de data asta, că să nu atragă prea mult atenţia, iar ca să gaseşti un porc de vânzare, trebuie să întrebi din om în om.

Abia după ce se conving că eşti de bună credinţă şi nu vii cumva ca să le iei porcul cu forta, aşa cum au văzut la televizor, încep să-ţi enumere ofertele din sat. Unii dintre ei mărturisesc că au reuşit să arvunească porcii pe care îi aveau în grajduri, la preţul de 12 lei kilogramul în viu.

”Vin oamenii şi întreabă în sat, aşa ne găsesc. Eu i-am dat cu 12 lei kilogramul în viu şi deja nu mai am pentru anul acesta. Unii au venit deja să-i ia, înjungiaţi de noi”, spune o localnică din Vadu Paşii.

Alţii te ademenesc inclusiv cu bonusul de a sacrifica animalul înainte să ţi-l pună în portbagaj. Nu uită să-ţi transmită că odată ce cumperi porcul, care poate ajunge la 1.400, până la 1.800 de lei, îţi asumi şi riscul de a-l lua bolnav de trichineloză sau, mai rău, de pestă porcină africană.

”Şi în târg dacă mergi, este pe riscul clientului. Nimeni nu dă înapoi banii dacă iese vreo boală la controale. Îl iei pe riscul tău. Dacă nu găsiţi transport, vă găsim noi pe cineva de aici, îi daţi ceva şi vi-l duce acasă. E o problemă cu transportul, dar ne descurcăm”, spune unul dintre crescătorii de porci din Mărăcineni.

buzau

Creşterea porcului nu mai este o afacere, ca odinioară, spun sătenii din Mărăcineni. Mulţi au renunţat să mai ţină animale în grajduri şi preferă să cumpere din supermarketuri, unde carnea trece prin multe controale.

”Dacă aveţi un om de încredere, e bine să luaţi porcul de la el. Dar de la necunoscuţi, nu, pentru că nu ştii cu ce îl cresc, dacă sunt bolnavi, dacă sunt hrăniţi cu porumb călărit de şobolani. Mai e şi pesta asta porcină şi mai multe boli care ies după ce duci carnea la analize. Eu am cumpărat de la supermarket”, spune un localnic din Mărăcineni. 

Printre cei descurajaţi să mai crească porci pentru vânzare este şi Petre Sterian, din Mărăcineni. Anul acesta, creşte doi porci doar pentru el şi fiul său. A investit bani şi multă energie iar rezultatele se vor vedea pe masa de Crăciun. Porci pentru vânzare nu a mai crescut anul acesta, după ce a observat că se vând din e în ce mai greu.

”Un porc, ca să-l faci de 100 de kilograme, mănâncă 20 de saci de porumb pe an. Omul era mulţumit că lua un ban grămadă, însă nu e nicio socoteală. Prea multă muncă, investiţie, ca apoi să vină statul să-ţi spună că e pestă porcină şi nu poţi să-l vinzi sau ţi-l ia din curte”, spune Petre Sterian.

Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia celor care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere numărul mare de focare de pestă porcină din ţară.

„Transportul cărnii/carcaselor de porc după sacrificarea în gospodării pentru consumul propriu se poate face după obţinerea unui aviz de la medicul veterinar din zonă. E nevoie de un examen clinic însoţit de un control trichineloscopic. În acest fel, cetăţenii vor fi siguri vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiţia să fie păstrată şi pregătită în condiţii de igienă”, a declarat Marijan Milea, director DSV Buzău.

Reprezentanţii DSV Buzău spun că, în această perioadă, oamenii ar trebui să se teamă mai mult de trichineloză. 

Prin urmare, nu ar trebui să-şi taie porcii şi să-i bage în congelator fără examenul trichineloscopic. Medicii veterinari atenţionează că, în unele cazuri, trichineloza are urmări grave, putându-se ajunge chiar la decesul celui care a consumat carnea de porc infestată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite