Viaţa soldaţilor români între temutele Black Hawk şi localnicii afgani: „Salam Aleikum, I’m captain Vâlcu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii români merg în misiune cu elicopterele americanilor  Foto Iulian Cadulencu
Militarii români merg în misiune cu elicopterele americanilor  Foto Iulian Cadulencu

România este angrenată în lupta împotriva terorismului cu un efectiv de peste 600 de combatanţi dislocaţi în Afganistan, unde participă la misiuni alături de aliaţii americani şi afgani. În baza NATO din Kandahar ajung prin rotaţie militari din toată ţara, iar acum se află în zona de conflict ofiţeri şi subofiţeri din Batalionul 2 de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”.

Printre sutele de misiuni de patrulare executate de militarii români se numără şi cele aeropurtate. Avantajul acestora din urmă îl reprezintă faptul că scurtează timpul de deplasare. Elicopterele Chinook sau Black Hawk puse la dispoziţie de aliatul american îi ajută pe militarii forţelor terestre române să ajungă chiar şi în zone greu accesibile maşinilor blindate de luptă MRAP. 

Pentru fiecare dintre militari, fiecare zi este o probă de curaj, având în vedere că misiunile lor au loc departe de fortificaţiile bazei din Kandahar, într-un mediu imprevizibil.

Ziua începe devreme în Baza Militară Aeriană Kandahar pentru toţi militarii. Dis-de-dimineaţă, românii îşi află ordinul de misiune, care se conturează a fi una specială. Pe pista aeroportului aterizează între timp două elicoptere Black Hawk, cunoscute mai ales din filme.

Sunt pregătite să plece în câteva minute în aria de responsabilitate. La bordul lor se vor îmbarca militarii Companiei 1 Lions. Chiar dacă nu sunt la prima ieşire din bază, emoţia încă se imprimă pe feţele lor.

Foto Iulian Cadulencu

buzau

Nu este prima patrulă aeropurtată pe care o vor executa, însă pentru mulţi dintre ei, aflaţi la prima misiune în teatrul de operaţii Afganistan, deplasarea cu elicopterul Black Hawk reprezintă un lucru inedit. Căpitanul Adrian Vâlcu, locţiitorul comandantului de companie, împreună cu comandantul de pluton, sublocotenentul Cosmin Mănăstireanu, dau ultimele indicaţii.

Foto Iulian Cadulencu

buzau

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Detaliile într-o asemenea misiune sunt extrem de importante pentru că în aria de acţiune se vor întâlni cu forţele de securitate afgane iar împreună vor cerceta zona şi se vor asigura că nimic nu-i ameninţă pe civilii afgani din satul Mowmand.

buzau

Caporalul Cezar Vrânceanu (foto stânga) îşi verifică staţia. Este responsabil cu comunicaţiile în această misiune specială. „Comunicaţiile funcţionează aici în funcţie de zonă, în funcţie de terenul în care ne aflăm. Avem zone muntoase care ne obturează comunicaţiile, avem zonă întinsă unde nu avem probleme”, ne anunţă caporalul Cezar Vrânceanu.

Transmisionistul ne asigură că într-un teatru de operaţii comunicaţiile sunt foarte importante: „Fără comunicaţii nu putem mişca nicio maşină, fără comunicaţii nu putem avea legături cu celelalte trupe, cu partenerii”, ne explică specialistul în comunicaţii militare.

De la mică distanţă se aude vocea căpitanului Vâlcu. Ofiţerul anunţă cu fermitate: „Deplasaţi-vă către elicoptere! Îmbarcaţi!”. Aliniaţi la perfecţie, militarii români se îmbarcă. Fiecare îşi ştie locul. Îşi pun centurile, îşi aranjează armele. Puşcaşii americani fac şi ei ultimele verificări.

Decolează primul elicopter. Zgomotul produs de acesta nu-i împiedică pe infanteriştii români să comunice. Au semne numai de ei ştiute. Survolează deşertul, trec peste crestele munţilor şi se apropie de zona de aterizare. În câteva secunde debarcă din elicopter şi cercetează zona. 

Cu arma în mână scrutează orizontul. În depărtare se aude şi cel de-al doilea elicopter. Din staţie răzbate îndemnul: „liber la aterizare”. Militarii români nu au timp de pierdut. Fiecare are misiunea lui în această patrulă.

Foto Iulian Cadulencu

buzau

Comandantul de pluton deschide drumul. Se îndreaptă cu paşi repezi spre locul de întâlnire cu forţele de securitate afgane. Sublocotenentului Cosmin Mănăstireanu i se alătură şi căpitanul Adrian Vâlcu. Echipa este completă. După mai puţin de un kilometru de patrulare şi cercetare, unde fiecare bucată de pamânt este verificată cu atenţie, militarii români se întâlnesc cu partenerii lor afgani.

„Salam Aleikum, I’m captain Vâlcu” , îl întâmpină tânărul căpitan român pe comandantul poliţiştilor afgani. Barierele de comunicare sunt depăşite deseori atât cu ajutorul interpretului afgan, cât şi prin metode originale adaptate condiţiilor concrete, militarii români dezvoltându-şi vocabularul cu multe cuvinte uzuale în limba afgană, lucru apreciat cu respect de către afgani.

Foto Iulian Cadulencu

buzau

Respectul trebuie câştigat prin respect, precum şi pentru a evita orice speculaţie din partea militarilor afgani, responsabilitatea primită de Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni” arată încrederea aliaţilor în profesionalismul militarilor români care demonstrează zilnic prin efort şi dăruire că sunt în Afganistan pentru a continua eforturile începute de Forţa Internaţională de Asistenţă pentru securitate în vederea stabilizării situaţiei în această ţară.

Cu ajutorul interpretului recrutat din rândul localnicilor, căpitanul Vâlcu îi explică comandantului poliţiştilor afgani scopul misiunii: „Suntem aici pentru a cerceta zona şi a ne asigura că nimic nu pune în pericol viaţa cetăţenilor din satul Mowmand. Vă mulţumim că ne însoţiţi!”, adaugă ofiţerul român.

Foto Iulian Cadulencu

buzau

Preţ de câteva ore, militarii plutonului românesc alături de cei americani şi împreună cu poliţiştii afgani cercetează cu maximă fiecare culvert, fiecare şanţ şi modificări ale terenului. Pericolul poate pândi de oriunde. Au verificat cu atenţie fiecare zonă aflată în responsabilitate. Terenul accidentat le-a pus la grea încercare condiţia fizică. Au făcut însă faţă cu succes.

buzau

Se pot întoarce în bază înscriind încă o misiune executată cu succes. S-au aşezat în dispozitiv şi aşteaptă elicopterele. În zare se disting cele două Black Hawk-uri americane. Praful pe care-l ridică la aterizare îi învăluie pe militarii români care de-abia se mai zăresc.

Se îndreaptă în aceeaşi ordine spre cele două aparate de zbor. Căpitanul Vâlcu se asigură că toţi oamenii au ajuns la bord. Acelaşi lucru îl face şi sublocotenentul Mănăstireanu (foto dreapta), aflat în cel de-al doilea elicopter.

Plutonul este complet. Militarii se pot întoarce în bază. „A părut mai scurt drumul de întoarcere”, glumeşte caporalul Vrânceanu, mulţumit că totul a decurs conform planului. „Comunicaţiile au funcţionat perfect. Zona a fost liniştită”, ne spune transmisionistul plutonului.

Pentru sublocotenentul Mănăstireanu, aflat la a doua misiune aeropurtată, misiunea a fost una specială. „A fost frumos, băieţii din câte am văzut sunt foarte bucuroşi. Terenul a fost foarte dificil dar asta nu ne-a împiedicat să ne executăm misiunea primită”, spune sublocotenentul.

O nouă misiune, dar nu şi ultima. Vor urma şi altele pentru militarii companiilor care compun Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”: Lions, Eagles, Draco şi Buldogs.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite