FOTO Povestea neobişnuită a unui militar român pe frontul din Afganistan. E omul care vede şi „ţine minte” tot ce se întâmplă în nesfârşitul război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de militari români sunt dislocaţi în Afganistan, alături de alte mii de camarazi din alianţa nord-atlantică, pentru a combate terorismul chiar din inima lui. Zilnic ne sosesc în ţară informaţii, fotografii şi înregistrări video din teatrul de operaţii, veşti bune dar şi negative, uneori, iar cei care au această misiune jurnalistică îşi pun viaţa în pericol, asemenea militarilor combatanţi.

Iulian Cadulencu, un subofiţer buzoian din cadrul Diviziei 2 Getica, se află de câteva luni la Kandahar, alături de militarii Batalionului Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”. 

Misiunea lui este de a le transmite românilor de acasă veşti despre activitatea contingentului românesc pe frontul din Afganistan. Zeci de fotografii semnate de buzoian au fost publicate deja în presa din România, atât cea militară, cât şi civilă. 

Nu este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Atunci, chiar dacă nu era corespondent, a transmis pentru românii de acasă aspecte din activitatea desfăşurată de camarazii pe care-i însoţea. 

Prietenii militarilor şi rudele mai ales simt nevoia să aibă permanent informaţii proaspete despre cei dragi, care se află la mii de kilometri distanţă de casă, într-o zonă în care pericolele pot apărea în orice moment.

”A relata despre conflicte, a alege personaje relevante a putea transmite nedistorsionat mesaje este un fel de jurnalism care implică atât reguli de securitate pe timpul operaţiilor, cunoaşterea şi evitarea pericolelor prezentate de mine, încărcături explozive şi capcane, comportamentul în situaţia căderii în captivitate, în zone urbane de mare risc, cât şi în alte situaţii specifice zonei de operaţii”, declară militarul buzoian. 

image

Iulian Cadulencu însoţeşte aproape zilnic patrulele armatei române, înarmat cu o cameră de filmat şi un aparat de fotografiat, şi nu de puţine ori este nevoit să îi asiste de la mică distanţă în misiuni extrem de riscante. Pentru că este cadru militar, cu pregătire temeinică, are acces la aproape toate genurile de misiuni al soldaţilor. 

Este la fel de expus precum camarazii trimişi să intre în luptă, la nevoie, pentru că ”armele” fotoreporterului pot irita mai mult decât puşca atât de obişnuită în zonă. ”Să fii corespondent într-o zonă de război nu este un lucru uşor. Şi asta nu  numai din cauza pericolelor la care eşti expus tot timpul. Poţi deveni oricând ţinta ostilităţilor din cauza aparaturii foto-video la vedere, cei pe care îi filmezi de multe ori arătându-se deranjaţi, uneori chiar agresivi din motive lesne de înţeles, nedorind ca imaginile să fie vizionate de inamicii lor eterni”, spune Iulian Cadulencu. 

image

Participarea alături de militarii Batalionului Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni” la o misiune de patrulare în aria de responsabilitate necesită o pregătire temeinică, în care îi este precizat clar ce are voie şi ce nu are voie să facă în timpul desfăşurării misiunii. I se oferă până şi detalii despre misiune, de la starea vremii până la situaţia din zonă.

”În acele momente nu mai faci diferenţa că eşti corespondent de război, pentru că trebuie să faci echipă cu luptătorii. În momentul în care ai ieşit în misiunea de patrulare, te ghidezi după câteva principii: să fii vigilent, să stai în permanenţă în alertă şi să ai grijă de cel de lângă tine. În teatrul de operaţii principiul este unul foarte clar: toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, spune Iulian Cadulencu. 

Dintre misiunile la care a participat alături de Batalionul Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”, una i-a rămas adânc întipărită în suflet. A avut ocazia să interacţioneze cu populaţia civilă din staul Golestan, districtul Daman, în cadrul unei campanii umanitare. Era o misiune CIMIC ce a constat în distribuirea de rechizite şcolare. Pe lângă caiete, creioane şi ascuţitori, militarii le-au oferit băştinaşilor şi pliante, atât de necesare copiilor pentru a se feri de minele anti-personal. 

”Satul Golestan, din apropierea Kandaharului, a fost animat preţ de câteva ore. Copiii, aşezaţi într-un careu perfect, se uitau curioşi la oaspeţii lor: militarii români şi americani, alături de poliţiştii afgani. În privirile lor se putea citi la început reticenţa, care a durat preţ de câteva minute. Încercau să stea cât mai liniştiţi dar ca orice copil curiozitatea şi bucuria de a primi un dar şi-a spus cuvântul”, povesteşte Iulian Cadulencu.

Rând pe rând, fiecare dintre micuţii afgani îşi prelua mult aşteptatele caiete şi creioane, atât de necesare la şcoală. Atmosfera s-a destins iar pe feţele lor se putea citi bucuria dar şi emoţia că cineva se gândeşte la ei şi-i sprijină, ne-a mărturisit fotoreporterul buzoian. A fost momentul în care subofiţerul s-a lăsat copleşit de dorul de familie, de cei doi copii ai săi.

”Mi-am dat seama cât de norocoşi sunt că s-au născut în România. De fapt, pentru ei şi pentru jurământul de credinţă pe care l-am făcut atunci când am ales această meserie fac tot ce îmi stă în puterile mele pentru a-mi îndeplini misiunea încredinţată în teatrul de operaţii Afganistan, aceea de corespondent de război. Vreau să îmi fac cei doi copii să fie mândri de mine şi să le insuflu acele valori morale pe care le-am preluat de la părinţii mei, anume că muncind din greu, fără a renunţa, continuând să încerci până reuşeşti, vei avea izbândă şi încredere în propria persoană”, spune Iulian Cadulencu.

Fotografii din misiunile la care a participat Iulian Cadulencu sunt publicate în ziarele armatei iar filmările sale ilustrează reportajele emisiunii Pro Patria.

Foto Iulian Cadulencu

image

”Când s-au împărţit rechizitele pentru copii afgani, i-am surprins pe micuţi într-o ipostază inedită. Dacă vă mai aduceţi aminte senzaţia când eraţi copii şi primeaţi un cadou, care pentru dumneavoastră era nepreţuit. Aceeaşi senzaţie am simţit-o la acei copii. Ţineau caietele şi creioanele ca pe un dar nepreţuit, se ridicau de la locul unde erau dispuşi, se îndreptau cu paşi timizi spre militarul afgan, român sau american care le împărţea, aşteptau cuminţi şi când primeau ,,darurile” le ţineau în mânuţele lor mici într-un mod atât de delicat încât aveai senzaţia că pentru ei un caiet şi un creion este cea mai de preţ comoară.”, spune Iulian Cadulencu.

Foto Iulian Cadulencu

image

”Regiunea Daman, satul Golestan este una din zonele de reponsabilitate ale militarilor coaliţiei. Este o comunitate de câteva sute de persoane, o comunitate unde copii sunt preţuiţi de către adulţi.” I.C.

Foto MApN

image

”Militarii români sunt apreciaţi de populaţia locală. Chiar dacă există diferenţe de cultură, militarii noştri reuşesc să pătrundă în sufletul afganilor. Populaţiei locale, dacă-i explici că eşti aici pentru a-i ajuta, pentru a le oferi sprijin te respectă. Iar militarii români şi-au câştigat acest respect. Atât din partea populaţiei civile cât şi din partea poliţiei şi armatei afgane.” I.C.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite