Vacanţa de 1 mai, în „Athosul românesc”. Cazarea se face într-o casă tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Sunt şi români pentru care 1 mai înseamnă prilej de evadare în sălbăticia munţilor, departe de aglomeraţia oraşelor sau gălăgia celor care petrec în jurul grătarelor cu mici. Pe câţiva dintre ei i-am găsit deja în Athosul românesc, aşa cum este cunoscută zona aşezărilor rupestre din judeţul Buzău. .

Casa tradițională construită exclusiv din lemn și piatră, acoperită cu șindrilă, este situată în buza pădurii, pe versantul opus celui cu așezările rupestre. 

În jur sunt câteva case bătrâneşti, pomi fructiferi şi multă verdeaţă. 

Complexul ”Aluniş Retreat” este un loc de relaxare și de conectare cu natura pentru cei care aleg să poposească aici. 

Cazarea se poate face în camere mobilate şi decorate aşa cum numai pe la bunicii noştri am mai văzut. 

”Avem în total şase camere, decorate într-un stil tradiţional minimalist, aproape monahal, tocmai pentru a îmbia la introspecţie, la conexiune cu natura, pentru a ne focusa la tot ceea ce se află în jurul nostru, anume, această poiană absolut minunată din Munţii Buzăului”, declară Maria Radu, manager Aluniş Retreat.

buzaualunisretreat

Pentru minivacanţa de 1 mai, au rezervat camere turişti din toată ţara. Ei se vor bucura de grădina generoasă unde se pot relaxa în hamace sau pe terasă. Oaspeţii aflaţi în căutarea gustului autentic românesc sunt răsfăţaţi cu preparate locale.

”Am pregătit un platou cu aperitive. În acest platou punemă şunculiţă de casă, babic, cârnaţi din zonă, brânză de văcuţă proaspătă, legume din grădinile localnicilor”, spune Luminiţa Stoica, bucătar. 

buzauretreat

Primii turişti ai ajuns deja în satul Aluniş, iar prima lor vizită a fost la biserica rupestră, veche de peste 700 de ani. Este cel mai vechi lăcaş ortodox de pe teritoriul ţării noastre unde încă se ţin slujbe. 

Turiştii care petrec minivacanţa de 1 Mai în satul Aluniş au rara ocazie de a învăţa meşteşuguri pe cale de dispariţie. În Munţii Buzăului, olăritul, o ocupaţie străveche, supravieţuieşte datorită meşterilor populari şi a unui artist basarabean stabilit în Athosul din Munţii Buzăului.

”Căutând pacea interioară, am ajuns în locul ăsta şi am găsit-o instant. Şi asta e o senzaţie ca şi cum ai ajuns acasă”, spune Ruslan Cîrlan, artist plastic.

buzaualunisretreat

Ca să ajungeţi la Aluniş, aveţi de mers din Bucureşti circa 160 de kilometri cu maşina. La câţiva kilometri distanţă se află Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în ţară.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite